- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija: London ne mari za Ukrajince zbog oružja sa osiromašenim uranijumom, Srbi još trpe posledice

© AP Photo / Mary AltafferStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Rusija zadržava pravo da preduzme sve neophodne mere za neutralizaciju bezbednosnih pretnji, koje potiču sa teritorije Ukrajine, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja u govoru na sednici Saveta bezbednosti, posvećenoj pitanju isporuka oružja Kijevu sa Zapada i sazvanoj na inicijativu Moskve.
On je još jednom ponovio da će ciljevi vojne operacije biti ispunjeni.
Nebenzja je ocenio da sve veće pošiljke oružja Ukrajini svedoče o tome da države članice NATO-a žele zaoštravanje sukoba.
Prema njegovim rečima, zapadne zemlje uporno izjavljuju da nisu učesnice u sukobu, već samo pomažu Ukrajini da se odbrani, a u stvarnosti je sve potpuno suprotno.

„Od prošle sednice Saveta u februaru na temu isporuka oružja Ukrajini, pošiljke ne samo da nisu smanjene, već se povećavaju. Očigledno je da ni za kakvo mirno rešavanje sukoba oni nisu zainteresovani“, poručio je diplomata.

On je zaključio da zbog isporuka sve moćnijih sistema naoružanja, kao i slanja Kijevu podataka za izvođenje napada i obuku vojnika Oružanih snaga Ukrajine na svojoj teritoriji, te države ne samo da su učesnice oružanog sukoba protiv Rusije, nego su i saučesnici ratnih zločina ukrajinskih snaga i nacističkih bataljona.

Srbija dobro pamti posledice NATO bombardovanja

Diplomata je skrenuo pažnju i da zapadne zemlje, posebno Britaniju, koja Kijevu šalju projektile sa osiromašenim uranijumom, nije briga za sudbinu Ukrajinaca, jer se njihova zemlja smatra samo poligonom.
On je naglasio da London odlično zna kakve strašne dugoročne posledice po ekologiju i zdravlje stanovništva oružje sa osiromašenim uranijumom ostavlja.
„Srbi se još uvek sećaju stravičnog bombardovanja NATO snaga koje su pretrpeli 1999. godine, kada je bilo bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma. Evidentirani su brojni dokazi o porastu onkoloških bolesti i drugih patologija. To su na svojoj koži osetili i u Iraku, na koji su Amerikanci bacili stotine hiljada takvih granata“, podsetio je Nebenzja.
Stalni predstavnik Rusije je naglasio i da su se Britanci osigurali: zamenik ministra Velike Britanije Džejms Hipi požurio je da izjavi da „London nije obavezan da prati korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom i nema obavezu da otkloni posledice njihove primene nakon završetka sukoba“.
Nebenzja je zaključio da takvim cinizmom Velika Britanija pokušava da sa sebe skine odgovornost zbog toga što ukrajinske snage koriste dalekometne raketne sisteme „storm šedou“ koje su im Britanci poslali.
Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je Ukrajina 12. maja upotrebila rakete vazduh-vazduh „storm šedou“ koje je isporučila Velika Britanija za napad na Lugansk.
Rakete „storm šedou” („olujna senka“), rađene za Veliku Britaniju, imaju domet od 560 kilometara, dok je izvozna verzija dometa do 250 kilometara. One su efikasnije od „Himarsa“, koje su Kijevu isporučile SAD, a koje imaju domet od svega 80 kilometara.
Vojne vežbe Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kisindžer upozorava: Ukrajina postaje najbolje naoružana zemlja u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala