- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington uveo nove sankcije protiv skoro 70 kompanija iz Rusije

© AP Photo / Jon ElswickAmerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA
Amerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države objavile su nove sankcije i izvozna ograničenja protiv 71. kompanije iz Rusije, Kirgizije i Jermenije, saopštilo je Ministarstvo trgovine.
Na listi su se našle po jedna kompanija iz Jermenije i Kirgistana, sve ostale kompanije su ruske.
U dokumentu resora navodi se da te kompanije, prema odluci američke Vlade deluju protivno interesima nacionalne bezbednosti i spoljne politike SAD.
Na spisku ruskih kompanija na koje se sankcije odnose su Državni naučni centar Rusije, Federalno državno jedinstveno preduzeće „Centralni istraživački institut za hemiju i mehaniku“, preduzeća za izgradnju i remont brodova, preduzeća za proizvodnju aviona, preduzeća za mašinogradnju, uključujući kompaniju za proizvodnju automobila u Brjansku i drugi.
SAD su istakle da je osnov za uvođenje ograničenja tim kompanijama „podrška vojnoj industriji Rusije“.
Pod sankcije su potpale i kompanije koje posluju u okviru vojne industrije: JAD „Kurganmašinzavod“ i „Promtehnologija“.

Ograničenja i za proizvodnju nafte na Arktiku

Ministarstvo trgovine SAD takođe je uvelo izvozna ograničenja u vezi sa radom Rusije i Belorusije u na proizvodnji nafte u dubokom moru na arktičkom šelfu.
„Prijave za izvoz, reeksport ili transfer bilo kakve opreme, koja je direktno ili indirektno potrebna za proizvodnju nafte u dubokim morima i na arktičkom šelfu nafte ili gasa, a koje zahtevaju dozvolu, biće razmatrane iz ugla odbijanja“, navodi se u dokumentu objavljenom u federalnom registru.
U dokumentu američkog resora precizira se da će se odgovarajući zahtevi razmatrati individualno radi procene „da li će takve transakcije pružiti podršku ruskom i beloruskom odbrambenom sektoru“.

Sankcije uvedene i protiv 46 fizičkih lica povezanih sa Rusijom

Istovremeno, Ministarstvo finansija SAD objavilo je da je Vašington uveo sankcije protiv ministra obrazovanja Rusije Sergeja Kravcova, pomoćnika ruskog predsednika Igora Levitina i Larise Bričeve, ombudsmana za ljudska prava Tatjane Moskaljkove, predstavnika predsednika u Ustavnom sudu Aleksandra Konovalova i građana trećih zemalja.
Na novom spisku 46 ličnosti, pored navedenih zvaničnika, našli su se i građani Finske, Indije, Irske, Belorusije, kao i državljanin Lihtenštajna.
Američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije i Spoljnoobaveštajnoj službi Rusije, jer predstavlja deo ruske Vlade i njeno oruđe.
Pored toga, antiruskim sankcijama SAD obuhvaćeno je i nekoliko kompanija iz Irana i Kine.

Kanada proširila antiruske sankcije

Istovremeno, kanadska Vlada je takođe proširila sankcije protiv Moskve, a nove mere se odnose na više od 70 fizičkih i pravnih lica.
Među njima su, kao i na proširenoj američkoj listi, ministar obrazovanja Rusije Sergej Kravcov i ombudsman za ljudska prava Tatjana Moskaljkova.
Kanadskim sankcijama podleže i direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov.
Sankcijama su obuhvaćeni gubernator Podmoskovske oblasti Andrej Vorobjov, kao i brojne humanitarne organizacije.
Prethodno, britanska Vlada je saopštila da je Velika Britanija uvela sankcije protiv 86 fizičkih lica i kompanija povezanih sa Rusijom.
Dijamanti - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
RUSIJA
Zemlje G7 žele da ograniče izvoz ruskih dijamanata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala