- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zemlje G7 žele da ograniče izvoz ruskih dijamanata

© Foto : PixabayDijamanti
Dijamanti - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Zemlje Grupe sedam (G7) planiraju da se dogovore o ograničenju izvoza ruskih dijamanata na samitu u Japanu, saopštila je agencija DPA pozivajući se na diplomatski izvor.
Prema informacijama agencije, predlog na temu izvoza prirodnih dijamanata iz Rusije bi trebalo da bude usvojen na samitu G7 u Hirošimi, koji će biti održan 19-21. maja.
Ranije je izvor iz Brisela istakao da će EU na tom samitu razmotriti sankcije protiv dijamanata iz Rusije i da ta tema može biti spomenuta u zaključku, ali se za sada ne očekuju praktična rešenja. Prema rečima diplomata, Brisel nije iznosio konkretne predloge s obzirom na to da su neophodne preliminarne konsultacije sa partnerima.
Kao i u slučaju ograničenja cena nafte i naftnih derivata, Evropska unija ne može sama da uvede takve sankcije, naglasio je izvor i dodao da bi to uradile moraju da stvore mehanizam za praćenje porekla dijamanata.
Belgija je jedan od glavnih protivnika uvođenja jednostranih sankcija i strahuje da u slučaju da sankcije ne budu na svetkom nivou onda će izvoz iz Rusije otići na Bliski Istok i u Indiju. Između ostalog, biznis dijamanata u Antverpenu će pretrpeti velike gubitke.
Na samitu G7 u Hirošimi, koji se otvara 19. maja, razgovaraće se o sve većem uticaju država BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) koje postaju „osovina otpora“ dominaciji kolektivnog Zapada.
Naftovod Istočni Sibir-Tihi okean - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Podkast
Zapad piše nove sankcije protiv ruskih energenata: Gde to vodi? | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala