- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Saturn se vraća na tron kao planeta sa najviše prirodnih satelita

CC0 / Pixabay / Saturn
Saturn - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Pratite nas
Sredinom februara naučnici su objavili da Jupiter ima 12 meseci više nego što se verovalo, što je u tom trenutku značilo da je taj gasoviti džin ima najviše prirodnih satelita u našem sistemu. Međutim, nova otkrića naučnika pokazala su da oko Saturna postoje još 62 satelita i da ih sada ukupno ima 145.
Ta brojka je daleko veća od Jupitera, koji ima 92 satelita.
Koristeći podatke koje je prikupio teleskop Kanada-Francuska-Havaji, opservatorije Mauna Kea, tim istraživača sa Univerziteta u Britanske Kolumbije je identifikovao nova 62 svemirska objekta koji su ranije bili ili previše mali ili nejasni da bi bili identifikovani.
Ovaj mukotrpan posao je započet 2019. godine, kada je nekoliko neidentifikovanih objekata primećeno u Saturnovoj blizini. Ali da bi čitav proces bio gotov i da bi oni bili svrstani u kategoriju „potvrđenih satelita“, astronomi su morali da ih prate nekoliko godina da bi potvrdili da zaista i kruže oko gasovitog džina.
Pored toga, što je uočeno da oni prate eliptične putanje oko ove planete, oni se i često kreću retrogradno. Svi ovi podaci naučnike su naterale da zaključe kako su Saturnovi sateliti nastali od većeg meseca koji se raspao pre nekoliko desetina miliona godina.
Sledeći korak je priznavanje od strane Međunarodne astronomske unije, što se očekuje krajem meseca, objavila je „Nacionalna geografija“.
Zvezdana baklja snimljena na Suncu - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ako opasna solarna oluja krene prema Zemlji, to ćemo znati 30 minuta ranije – a šta onda?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala