- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Odbačena krivična prijava protiv oca koji je odveo dete u Švajcarsku

CC0 / Pixabay / Siluete deteta i muškarca — ilustracija
Siluete deteta i muškarca — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Pratite nas
Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv M.L. oca dvogodišnjeg deteta, kojeg je majka deteta J.A. prijavila da je oteo njihovog sina i bez njene saglasnosti ga odveo u Švajcarsku.
Tužilaštvo je pre donošenja ovakve odluke izvršilo provere kako bi se utvrdilo da li se u radnjama M.L. stiču obeležja krivičnog dela oduzimanje maloletnog lica, u kom cilju je pribavljena izjava majke, zatim izveštaj Centra za socijalni rad, izvršen je uvid u spise predmeta Prvog osnovnog suda u Beogradu pred kojim se vodi postupak radi vraćanja deteta po predlogu M.L. protiv J.A., kao i uvid u odluku Okružnog suda u Cirihu koja se odnosi na starateljstvo nad detetom.
Prijava za krivično delo oduzimanje maloletnog lica odbačena jer još nije doneta pravnosnažna odluka kojom je odlučeno kom roditelju se poverava vršenje roditeljskog prava, saopštilo je ovo tužilaštvo.
Takođe je doneta odluka i u odnosu na majku deteta J.A. da nema mesta krivičnom gonjenju, budući da u vreme kada je J.A. došla sa detetom u Srbiju nije doneta konačna odluka suda u Cirihu o vršenju roditeljskog prava.
Tužilaštvo navodi da je izvršena provera navoda J.A. da je M.L. bez saglasnosti i bez putnih isprava napustio teritoriju Srbije sa maloletnim detetom, te je utvrdilo da je tužilaštvo u Subotici pokrenulo krivični postupak protiv dve osobe zbog izvršenja krivičnog dela nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi i navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.
Pomenuti se sumnjiče da su omogućili M.L. da sa maloletnim detetom, koristeći tuđe putne isprave, pređu granicu teritorije Srbije.
Ukoliko tužilaštvu budu dostavljene nove činjenice ili dokazi koji se odnose na taj događaj, biće nastavljene provere, a takođe, ukoliko se utvrdi da je M.L. napravio ili preinačio, ili nabavio radi upotrebe isprave na području nadležnosti Prvog osnovnog suda u Beogradu, on će biti procesuiran zbog izvršenja krivičnog dela falsifikovanje isprave.
Tužilaštvo je u ovom slučaju vršilo provere u dva pravca, odnosno ispitivanje navoda oštećene koja je prijavila M.L. za otmicu zajedničkog maloletnog deteta, kao i provera Izveštaja MUP-a po dostavljenom zahtevu Ministarstva pravde, a koji se odnosi na zahtev Ministarstva pravde Centralnog organa Švajcarske konfederacije, za vraćanje deteta koje je po prijavi oca M.L. nezakonito zadržano u Srbiji od strane majke J.A.
Istovremeno, oštećena J.A. je podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koja je dostavljena Prvom OJT u Beogradu na nadležnost nakon što je utvrđeno da se u radnjama prijavljenog M.L. ne stiču elementi krivičnog dela otmica, već da se u njegovim radnjama eventualno stiču obeležja krivičnog dela oduzimanje maloletnog lica.
Siluete deteta i muškarca — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
DRUŠTVO
„Slučaj Abramović“: Dačić o događaju koji je potresao Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala