Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ništa od trampe: Amerika smislila „genijalan“ plan – cepanje Srbije da bi dobila ono što joj pripada

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Pratite nas
Američki zvaničnici stalno podižu cenu ZSO ne bi li se u njihovom naumu izjednačila sa vrednošću priznanja Kosova kao nezavisne države od strane Srbije. Koriste ZSO, koja nije dogovorena u Briselu, kao monetu za pritisak. Najradije bi da se desi istovremeno, priznanje nezavisnosti tzv. Kosova od strane Srbije i formiranje Zajednice. Ništa od te trampe.
Ovako izlaganje zvaničnika zaduženih za Balkan u američkom Kongresu komentariše za Sputnjik nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović:
„Oni Srbiju ne vide kao nezavisnu državu, već kao nekakav privezak Evropske unije pod njihovom kontrolom, zato i traže da se udaljimo od Rusije“.

Šta je “Eskobarova ZSO”

Na saslušanju na temu "Procena politike SAD za Zapadni Balkan" specijalni savetnik Stejt Departmenta Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakli su da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost samoproglašenog Kosova i njegovu integraciju u međunarodne institucije, uključujući UN i približavanje NATO i EU.
Eskobar je naglasio da formiranje ZSO ne predstavlja ustupak Srbiji , već da će Srbi biti podvedeni pod „kosovski pravni sistem“.
Jovanović ocenjuje da je „Eskobarova ZSO“ poluga za pritisak na Srbiju da sama prizna nezavisnost svoje pokrajine.
„Oni nisu apsolutno protiv ZSO, ali ne žele da je formiraju pre nego što osiguraju priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Tu je ta igra, nema osnova da se ZSO kao moneta u rukama Zapada trampi za priznanje nazavsnosti tzv. Kosova. Zato nema ni Zajednice. Iz izveštaja se vidi da oni koriste Evropsku Uniju kao proksi partnera da uspostave kontrolu nad Zapadnim Balkanom, računajući svakako na to da taj region ima interesa za članstvo u EU, a oni bi tako proširili evroatlantske integracije, uključujući i NATO“, kaže Jovanović.
© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
On dodaje da ZSO o kojoj su Eskobar i Šole govorili u Kongresu, uopšte nije ona koja je dogovorena 2013. i potpisana 2015., sa izvršnim funkcijama, samostalnim uređivanjem, suštinskom samoupravom. Zato, kaže, SAD neprekidno uveravaju zapadnu javnost da to nikako neće biti nova Republika Srpska, na Kosovu i Metohiji, već zajednica po njihovom modelu, u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

SAD ne priznaje novu realnost

U Kongresu se čulo i da su Sjedinjene Države zainteresovane za zbližavanje sa Srbijom, kako bi je odvukle od ruskog uticaja. Jovanović kaže da je to još jedan dokaz da Amerika ne prihvata novu realnost, misle da i dalje može stvarati realnosti koje su njoj po volji.
„Oni ne mogu zamisliti Srbiju kao nezavisnu, samostalnu državu koja ima uravnotežene odnose sa svim važnim činiocima globalnih odnosa, sa Rusijom i Kinom, ali i sa EU i Sjedinjenim Državama. Žive u uverenju, da ne kažem u iluzijama, da je Srbija dobra samo ukoliko je pokorna i ukoliko prihvata da se odriče svojih vitalnih interesa. Oni jednostavno ne vide Srbiju kao nezavisnu državu, već kao privesak NATO i EU“, kaže Jovanović.
On dodaje da Amerika zaboravlja da Srbija nikada od nje nije tražila pomoć da je oslobodi „malignog uticaja Rusije i Kine“, zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN koje priznaju njen suverenitet i teritorijalni integritet i rešenje za pitanje Kosova i Metohije, kao i Srbija, traže u okviru međunarodnog prava.
„Govore da Kina koristi svoje investicije za vršenje političkog uticaja, kako taj uticaj ne smeta Srbiji, ali smeta SAD? Ili SAD hoće da Srbija diversifikuje svoju energetsku bezbednost da bi bila po volji Amerike, jer Amerikanci smatraju da je suviše zavisna od ruskih energenata. Kako ne smatraju da je suviše zavisna od investicija iz Nemačke, Evropske unije“, pita Jovanović.
On zaključuje da je izlaganje u američkom Kongresu zapravo još jedan sjajan dokaz da SAD polaze od cilja da celu Evropu stave pod direktnu kontrolu, da u tom naumu, kako i sami kažu, nedostaje deo Zapadnog Balkana da bi cela Evropa bila slobodna, demokratska i ujedinjena, pod - totalnom kontrolom Amerike.
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SRBIJA
Saslušanje u američkom Senatu: Kosovo nam je saveznik, Srbiju usporava Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala