- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stejt department: Rusija se ipak pridržava ograničenja u okviru START-3

© Flickr / Tom ArthurZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da Rusija nastavlja da se pridržava kvantitativnih ograničenja u okviru Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) i insistiraju na njegovom daljem poštovanju, izjavio je portparol Stejt departmenta Vedant Patel.
„Da, to je istina“, rekao je Patel tokom brifinga, odgovarajući na pitanje, poštuje li Rusija, prema mišljenju američke diplomatske službe, data ograničenja.
Istovremeno, on je izrazio uverenost da dalje obostrano poštovanje ovog sporazuma odgovara interesima u oblasti bezbednosti ne samo SAD, već i njihovim saveznicima i ostatku sveta.
„Upravo zato radimo na tome da sačuvamo ovaj sporazum“, dodao je američki diplomata.

Republikanci spremili predlog zakona o istupanju SAD iz START-3

Na sajtu Odbora za međunarodne odnose američkog Senata danas je objavljeno saopštenje da je grupa uticajnih senatora republikanaca podnela na razmatranje Kongresu predlog zakona o istupanju SAD iz STARTA-3 i jačanju nuklearnih snaga zemlje.
Jedan od senatora koji je i autor dokumenta pod nazivom „Ne novom sporazumu START“ Džim Riš izrazio je uverenost da će novi zakon ispraviti „prethodne greške“, uz obavezu da se u buduće sporazume o kontroli naoružanja uključe svi tipovi nuklearnog oružja, kao i da se njihovo dejstvo proširi i na Kinu.
„Moramo biti spremni na stratešku situaciju u kojoj će se SAD suočiti sa dva nuklearna neprijatelja – Rusijom i Kinom“, objasnio je Riš.
Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov prethodno je izjavio da je Rusija 28. februara predala SAD zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START).
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.
Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu, naglasivši da zemlja ne istupa iz njega.
Predsednik Rusije je naglasio da pre nego što se obnovi diskusija o sporazumu, Moskva želi da shvati „na šta pretenduju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija“ i na koji način treba računati njihove nuklearne arsenale, „odnosno ukupni ofanzivni potencijal Severnoatlantske alijanse“.
START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
SVET
Amerika: Iza zatvorenih vrata ćemo sa Rusijom razmotriti budućnost nuklearnog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala