- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika: Iza zatvorenih vrata ćemo sa Rusijom razmotriti budućnost nuklearnog sporazuma

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će iskoristiti nezvanične kanale kako bi sa Moskvom razmotrile budućnost Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), izjavila je pomoćnica američkog državnog sekretara Melori Stjuart.

„Mi, u stvari, pokušavamo da razgovaramo sa Rusijom iza zatvorenih vrata kako bismo razumeli šta oni misle o tome i šta im treba“, rekla je ona u analitičkom centru „Brukings“.

Vašington se pridržava odredbi iz sporazuma, uključujući ograničenja nuklearnog naoružanja, objasnila je američka zvaničnica. Prema njenim rečima, SAD nisu dobijale zvanično obaveštenje od ruske strane o tome da prekida učešće u sporazumu.

„Dobra je novost što su to sve problemi koji mogu da se lako eliminišu ako Moskva odluči da se vrati transparentnosti i stabilnosti“, navela je Stjuart.

Pomoćnica državnog sekretara je dodala da su SAD spremne da prime ruske inspektore.
Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Saveznoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.
START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
RUSIJA
Kremlj: Sprovodićemo Sporazum o starteškom naoružanju kad Zapad uzme u obzir naš stav
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala