- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kad pričaš u ime EU radiš protiv sebe: Da li bi Orban zamerio Dodiku zbog puta u Moskvu!?

© Sputnik / Lola ĐorđevićOliver Varhelji
Oliver Varhelji - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Izjava EU komesara Olivera Varheljija povodom posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji pokazuje svu šizofrenost politike koju jedna država mora da vodi kao članica EU. Na tome se vidi užasna manjkavost modela jednopolarnog sveta.
Jednopolarni model međunarodnih odnosa ne trpi konkurenciju, drugačije mišljenje, zastupanje sopstvenih interesa, već svet posmatra crno-belo i traži oštro svrstavanje, objašnjava politikolog Aleksandar Pavić.
I to se upravo vidi na primeru Mađara Olivera Varheljija, evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje, koji je predsedavajući Političkom forumu na visokom nivou u Sarajevu. Osvrćući se na najavljenu posetu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Varhelji je izjavio da „oni koji su saveznici EU ne putuju u Moskvu“.
Čak je i trenutak za Varheljijevu izjavu čudan – praktično u istom trenutku dok je Varhelji izgovarao ove reči, njegovi partijski drugovi, premijer Viktor Orban i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto zalažu se za tešnju mađarsko-kinesku saradnju i prete da će blokirati EU pomoć Ukrajini koja preti suverenitetu Mađarske.

Kada si član EU i NATO kad-tad moraš da radiš protiv sebe

Varheljijeva izjava problematična je na više nivoa, na prvom mestu zato što sama Mađarska, iako je članica EU i NATO, održava najbolje moguće odnose sa Rusijom i čvrsto štiti svoje interese, kaže Pavić.
„S druge strane, jasno je da je Republici Srpskoj, ako ništa drugo, iz ekonomskih razloga bitno da održi dobre veze sa Moskvom. I onda dolazimo u situaciju da Varhelji simbolizuje šizofrenost koja se uvlači čak i u vladajuću garnituru u Budimpešti, koja je verovatno najsuverenija među svim vladajućim garniturama u EU“, objašnjava on.
Iako se Mađarska bori za suverenost, kao članica EU i NATO-a, često mora da se odriče svojih interesa, što, prema Pavićevim rečima, pokazuje koliko je problematično biti deo evroatlantskih struktura, zato što, kako kaže, kad-tad morate da radite protiv sebe.

Varheljijeva izjava ne odražava politiku Fidesa

„Neću da ulazim u to koliko je Varhelji principijelan. Očigledno nije, ali ono što ne možemo da znamo je da li je za to dobio zeleno svetlo od Orbana da bi smanjio pritisak ili da ne bi povećao pritisak Brisela i Vašingtona na Budimpeštu.“, naglašava Pavić.
I Srbija je, kao i Mađarska, morala da pravi kompromise pod pritiscima, ali, suštinski gledano, Varheljijeva izjava ne odražava politiku Fidesa, dodaje Pavić.
„Da li su oni podelili uloge na dobre i loše policajce da bi lakše plivali u ovom nezgodnom političkom ambijentu druga je priča. Ali činjenica je da EU i težnja prema njoj podrazumeva stalno suočavanje sa ucenama i ako niste s nama, vi ste protiv nas. To je i američki pristup, to je pristup Brisela i to stvara duboke i veštačke podele u raznim društvima i raznim državama“, navodi Pavić.
Kako Pavić kaže, jako je dobro što predsednik Republike Srpske i vladajuća garnitura RS ne obraćaju pažnju na te principe jer sigurno je da Dodik neće otkazati posetu Moskvi zbog Varheljijeve izjave.
Podsećamo, predsednik Srpske Milorad Dodik najavio je da će se 23. maja sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.
„Sa predsednikom Putinom razgovaraću o ekonomskim projektima, ali i o važnim geopolitičkim pitanjima“, rekao je Dodik nedavno.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji   - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
REGION
Varhelji bi da diktira ko gde sme da putuje: Iz Sarajeva poslao poruku o Dodikovoj poseti Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala