- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Konačno da se složim sa izjavom nekog američkog zvaničnika – potpuno sprovođenje Dejtona

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
BiH može da opstane baš onako kako je napisano u Dejtonskom sporazumu i Ustavu, a ne na način kako to tumače pojedini ambasadori, pa bio on i američki, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
„Konačno se slažem s jednim američkim zvaničnikom u vezi sa sprovođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Baš kao što je Derek Šole danas rekao da ‘SAD žele puno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma’, to želim i ja, kao i poštovanje Ustava BiH, onako kako je napisano“, napisao je Dodik na Tviteru i dodao:
„Slažem se i s tim da snagu Amerike treba da osete svi koji krše Dejtonski sporazum i verujem da će tu snagu da oseti prvo Majkl Marfi, koji ovde ispoljava lične frustracije“.
Dodik je istakao da se slaže i sa Šoleovom konstatacijom da je za mnoge u američkoj administraciji pristup zapadnom Balkanu stvar ličnog jer je, kako je naveo, jasno da se radi o generaciji službenika koji su svoju karijeru izgradili na razbijanju Jugoslavije.
„Što se tiče Šoleove priče o etnonacionalizmu, to nije održiva kvalifikacija jer su narodi u BiH ustavna kategorija i na toj konstitutivnosti naroda zasnovan je Dejtonski mirovni sporazum“, ocenio je Dodik.
Podsetimo, specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole i izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar su, tokom saslušanja pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, ukazali na visok nivo korupcije u Bosni i Hercegovini, ali i „secesionističku i antidemokratsku“ politiku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Oni su, na saslušanju „Procena politike SAD prema Zapadnom Balkanu“, dodali da će Vašington nastaviti da uvodi sankcije onima koji rade protiv integriteta BiH i koji potkopavaju Dejtonski sporazum.
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SRBIJA
Saslušanje u američkom Senatu: Kosovo nam je saveznik, Srbiju usporava Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala