- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ima li leka za zelenu pupavku: Nađen način da se zaustave njeni otrovi, ali postoji jedna začkoljica

zelena pupavka - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Podaci govore da je više od 90 odsto smrtnih slučajeva u svetu izazvanih trovanjem gljivama posledica konzumacije zelene pupavke.
Kako se malo toga zna na koji način toksini iz gljiva uništavaju ćelije, naučnici su u laboratorijskim testovima na miševima i ljudskim ćelijama rešili da ispitaju njihovo dejstvo. Analize su vršena uz pomoć CRISPR skrininga, što je već urađeno i sa otrovom meduza pre nekoliko godina.
Vremenom je otkriveno da ključnu ulogu u ovim procesima igra N-glikan, kao i da je enzim STT3B bio nepohodan za njegovu sintezu koja je na kraju dovodila do toksičnosti. Potom, kada su pregledali listu dozvoljenih inhibatora u SAD, ispostavilo se da bi za STT3B to mogao da bude - zeleni indocijanin.
Kada su ga primenili na miševima i ćelijama ljudi nakon trovanja, ispostavilo se da sprečava otkazivanje bubrega i jetre i da smanjuje smrtnost. Ali i da postoji jedna začkoljica - njegov efekat je počeo da bledi nakon osam sati od primene, da bi nakon 12 sati u potpunosti i nestao.
Ovo prema naučnicima sugeriše da je za lečenje zelenim indocijaninom ključno što ranije prepoznavanje simptoma i primena tretmana.

Šta su zelene pupavke?

Poreklom iz Evrope, ove gljive su danas stanovnici gotovo svih delova sveta. Međutim, problem sa njima je upravo taj što se često mešaju s drugim jestivim gljivama zbog svog izgleda. To nekada može dovesti do toga da ih ljudi zamene, uberu i ne sluteći šta će im se desiti - pojedu.
Kako prilikom jela nema nekih konkretnih znakova da čovek žvaće i guta izuzetno toksičnu hranu, lako se unese smrtonosna doza. Da bi nakon nekoliko sati počeli gastrointestinalni simptomi koji traju od 24 do 48 sati. U međuvremenu, toksične supstance bukvalno uništavaju jetru i bubrege, stvarajući ozbiljna oštećenja koja nekada rezultiraju smrću, prenela je „Nacionalna geografija“.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature Communications.
Da li ste znali da je upravo jedna gljiva najveći živi organizam na Zemlji? Više o tome saznajte u kratkoj video-formi novinarke Maše Radović:
Pečurke - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
DRUŠTVO
Da li bi trebalo prati pečurke pre spremanja jela?
Pečurke - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
I pečurke govore: Mogu da nauče do 50 „reči“ - prosečna „reč“ sadrži 5,97 „slova“
prskanje njive pesticidima - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
DRUŠTVO
Da li je sve zatrovano: Objavljena lista voća i povrća sa najviše pesticida za 2023. godinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala