- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uskoro samit G7 u Hirošimi: Na tapetu BRIKS – „osovina otpora“ zapadnoj dominaciji

© AP Photo / Pavel GolovkinLideri BRIKS-a na samitu u Brazilu
Lideri BRIKS-a na samitu u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Pratite nas
Na samitu G7 u Hirošimi, koji se otvara 19. maja, razgovaraće se o sve većem uticaju država BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) koje postaju „osovina otpora“ dominaciji kolektivnog Zapada, piše japanski list „Sankei“.
Kako se navodi u članku, BRIKS kao „osovina otpora Zapada može postati centar privlačenja za Globalni jug, kako se nazivaju nove industrijske i zemlje u razvoju koje se uglavnom nalaze na južnoj hemisferi“.
S tim u vezi, autor podseća na tendenciju BRIKS-a ka stvaranju nove zajedničke valute i značajan porast broja zemalja koje žele da se pridruže toj organizaciji.
Pitanje zajedničke valute biti jedna od tema diskusije na samitu BRIKS-a koji će se održati u avgustu u Južnoj Africi.
„Glavni cilj će biti smanjenje zavisnosti od dolara“, konstatuje autor.
Kako je precizirano, povećanje kamatnih stopa u SAD i situacija oko Ukrajine doveli su do primetnog povećanja kursa američke valute. Istovremeno su „pojeftinile valute zemalja u razvoju što ne odgovara njihovim interesima i stoga izaziva nezadovoljstvo“.
Autor podseća da je krajem aprila ove godine 19 zemalja zvanično ili nezvanično pokretalo pitanje o pridruživanju BRIKS-u.
„Među njima su, pre svega, Saudijska Arabija i Iran koje odbacuju zapadne vrednosti“, navodi se u članku i dodaje da i zemlje poput Alžira, Argentine, Egipta, Indonezije i Ujedinjenih Arapskih Emirata takođe imaju pozitivan stav po pitanju pridruživanja BRIKS-u.
Sa druge strane, ističe se, članice G7 pokušavaju da ojačaju veze sa Globalnim jugom, zbog čega su na samit u Hirošimu pozvani i lideri Brazila i Indije.
Autor zaključuje da će Japan, kao predsedavajućem na sastanku 19. maja, imati težak zadatak – da uspostavi kontakte sa pomenutim zemljama.
Znak BRIKS-a u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
EKONOMIJA
Hoće li BRIKS ciglom protiv dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala