- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Hoće li BRIKS ciglom protiv dolara

© AP Photo / Eraldo PeresZnak BRIKS-a u Brazilu
Znak BRIKS-a u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
Pratite nas
Došlo je do velikog ubrzanja na formiranju valute BRIKS-a što će sigurno rezultirati mnogo stabilnijim načinom proračuna vrednosti različite robe kojom se masovno trguje u svetu. To nije lak posao i kojom brzinom će to ići teško je prognozirati, kaže za Sputnjik konsultant Branko Pavlović.
O tome će se, kako kaže, više znati po okončanju narednog samita BRIKS-a krajem avgusta.
Prema pisanju „Blumberaga“, podizanje kamatnih stopa u SAD i geopolitička situacija u svetu poskupeli su američki dolar i svu robu vezanu za tu valutu, na štetu većine tržišta u razvoju. Po oceni njujorške agencije, to je podstaklo pozive na stvaranje alternative korišćenju dolara kao globalne trgovinske valute, gde je jedna od opcija da blok BRIKS, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, uvede sopstvenu jedinicu.

BRIKS ubrzano ka svojoj valuti

Južnoafrička ministarka za međunarodne odnose, Naledi Pandor nije želela da prejudicira diskusije lidera BRIKS-a na samitu a 22. avgusta u Johanezburgu, ali je ipak rekla da je to stvar o kojoj moraju da razgovaraju na pravi način.
Pavlović ne sumnja da će se samit ozbiljno pozabaviti tom temom.

„Što se tiče te ideje da BRIKS kreira neku svetsku valutu koja bi konkurisala dolaru, pa onda i evru kao vodećim valutama u trgovini i među rezervnim svetskim valutama, to nije novo. Na tome se radi već duže vreme, od prošlog samita. Tada je formirano posebno telo u koje su ušli najveći eksperti monetarne politike iz država članica BRIKS-a koji će sa svojim timovima, institutima, dalje raditi na tome“, napominje naš sagovornik.

Nije puko preračunavanje

On objašnjava da nova valuta ne bi značila puko preračunavanje iz dolara u neku novu jedinicu. Ideja je, kako kaže, da se cena pšenice, gvožđa, gasa, nafte… uopšte ne iskazuje u dolarima, nego u toj valuti BRIKS-a. On objašnjava i zašto.
© Host photo agency / Uđi u bazu fotografijaBrazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi, koje čine BRIKS, želi da se pridruži još 19 država
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi, koje čine BRIKS, želi da se pridruži još 19 država
„Zato što im dolar, ili evro, svejedno, imaju vrlo velike fluktuacije, vrlo veliku proizvoljnost u određivanju sopstvene vrednosti. Ovde je ideja da se napravi algoritam, nekakav matematički proračun, koji bi uzeo u obzir veći broj elemenata koji bi garantovao stabilnost te valute u kojoj se iskazuju određeni proizvodi kojima se veoma trguje u svetu“, kaže naš sagovornik.
Da je uvođenje valute BRIKS-a ozbiljno shvaćeno i u Americi jasno je iz reagovanja jednog od bivših ekonomskih savetnika u Beloj kuće u vreme administracije Donalda Trampa, Džozefa Salivena. On smatra da je uvođenje alternative dolaru, koju hipotetički naziva „brik“ – cigla, izvodljivo i moguće i da bi ona imala potencijal da preuzme, ili barem uzdrma mesto dolara na tronu.

Nova cigla u zidu prema dolaru

Valuta BRIKS-a bila bi drugačija jer po ukupnom BDP-u članice ovog bloka kolektivno nadmašuju ne samo SAD, već i G7, grupu sedam najrazvijenijih zemalja sveta.
Saliven smatra realnim da BRIKS koristi samo brik za trgovinu jer bi mogli sami da finansiraju sav svoj uvoz pošto ostvaruju trgovinski suficit.
Smatra, takođe, da bi sredstva denominovana u novu zajedničku valutu bila privlačna stranim investitorima pošto BRIKS planira da je podrži zlatom i drugim vrednim metalima, poput onih retkih.
Pavlović je uveren da će samit u Johanesburgu dodati novi kvalitet prethodnim potezima koje je BRIKS već povukao po pitanju ideje o zajedničkoj valuti. U kojoj meri će to biti kaže da je nezahvalno prognozirati, kao i kada bi taj zahtevan posao mogao da bude priveden kraju, ali je evidentno da se na tome ubrzano radi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala