00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
16:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Život je kao boks: Naučite da primate udarce, ali zadate pobednički
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Prečnik stranim rečima i izrazima“
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Neko laže: Tramp ili Zelenski
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

SZO upozorava na proizvode koje mnogi koriste u kontroli težine: „Ne pomažu dugoročno, čak i štete“

CC0 / Unsplash/Towfiqu barbhuiya / Zaslađivač
Zaslađivač - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Pratite nas
Moglo bi da dođe do neželjenih posledica povezanih s dugotrajnom upotrebom, poput povećanog rizika od dijabetesa tipa dva, kardiovaskularnih bolesti i smrti, upozorava Svetska zdravstvena organizacija (SZO)
Ljudi bi trebalo da izbegavaju korišćenje alternativnih zaslađivača kako bi kontrolisali težinu, poručili su stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije.
Niskokalorični ili nimalo kalorični zaslađivači koriste se umesto šećera za slađenje hrane i pića i mogu da se nađu u proizvodima uključujući dezerte i gotova jela, kolače, pića, žvakaće gume i pastu za zube.
Mnogi ljudi takođe dodaju takva sladila u hranu koju pripremaju i pića kao alternativu šećeru.

Nikakva korist od zaslađivača

Ali nove smernice Svetske zdravstvene organizacije upozoravaju ljude da ne koriste zaslađivače bez šećera (NSS) kao sredstvo za kontrolu težine, prenosi agencija DPA.
Konzumacija slobodnih šećera povezana je s povećanjem broja ljudi koji imaju višak kilograma, kao i povećanjem broja slučajeva dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, raka i karijesa.
S fokusom na smanjenje unosa šećera, SZO je skrenula pažnju na činjenicu da je „pojačano zanimanje za zaslađivače bez šećera kao moguću alternativu".
Zbog sposobnosti veštačkih i prirodnih zaslađivača da daju sladak ukus bez kalorija, neki su tvrdili da mogu pomoći u sprečavanju prekomerne telesne težine ili gojaznosti. Ali, drugi sugerišu da bi mogli povećati zdravstvene rizike.
Kao rezultat toga, SZO je pokrenula reviziju studija koje su ispitivale učinke takvih zaslađivača.
Sveukupno, stručnjaci SZO su ispitali podatke iz 283 studije sprovedene na odraslima, deci, trudnicama ili mešovitoj populaciji.
Rezultati ukazuju da „upotreba zaslađivača bez šećera ne donosi nikakvu dugoročnu korist u smanjenju telesnih masti kod odraslih ili dece“, prenosi „Jutarnji list“.
Autori studije rekli su da kratkoročno korišćenje zaslađivača bez šećera može da dovede do manjeg gubitka težine „kada je njihov unos povezan sa smanjenjem ukupnog unosa energije“.
SZO je takođe upozorila da bi moglo doći do neželjenih posledica povezanih s dugotrajnom upotrebom, poput povećanog rizika od dijabetesa tipa dva, kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Nove smernice Svetske zdravstvene organizacije

Ipak, autori dodaju da su potrebna dalja istraživanja.
„Zamena slobodnih šećera zaslađivačima bez šećera ne pomaže dugoročno u kontroli telesne težine“, rekao je Frančesko Branka, direktor ZSO za ishranu i bezbednost hrane.
„Ljudi treba da razmotre druge načine smanjenja unosa slobodnih šećera, poput konzumiranja hrane s prirodnim šećerima, poput voća, ili nezaslađene hrane i pića“, dodao je on.
„Zaslađivači bez šećera nisu esencijalni prehrambeni činioci i nemaju nutritivnu vrednost. Ljudi bi trebalo u potpunosti da smanje slatko u ishrani, počevši od rane dobi, kako bi poboljšali svoje zdravlje”, zaključuje on.
Kao rezultat studije, SZO je objavio novu uslovnu smernicu koja preporučuje da se zaslađivači bez šećera ne koriste za kontrolu telesne težine ili smanjenje rizika od nezaraznih bolesti. Preporuka se odnosi na sve osobe osim na one s već postojećim dijabetesom.
Takođe, odnosi se na proizvode za ličnu negu i higijenu koji sadrže zaslađivače bez šećera kao što su paste za zube, kreme za kožu i lekovi.
Puding sa karamelom - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
DRUŠTVO
Šta sve u namirnicama može da našteti zdravlju
Nezdrava hrana – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
DRUŠTVO
Kako da razlikujete dobre i loše aditive
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala