- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta sve u namirnicama može da našteti zdravlju

CC0 / Pixabay / Puding sa karamelom
Puding sa karamelom - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Arome, boje, konzervansi i sredstva za zgušnjavanje čine hranu privlačnijom potrošačima. Bolje mirišu, ulepšavaju proizvod intenzivnijom bojom ili produžavaju rok trajanja. Neki aditivi su potpuno bezopasni, dok bi neke trebalo izbegavati jer mogu da naštete zdravlju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Evropska agencija za bezbednost hrane u načelu proverava da li je aditiv štetan, a odobrava se ukoliko nema sumnje u njegovu bezbednost. Međutim, za određene aditive primenjuje se ograničenje količine i obaveza upozoravanja potrošača.

Boje

Postoji vrlo malo potpuno prirodnih boja, ali ima bezbroj sintetičkih od kojih neke mogu da naštete zdravlju.
Žute boje – E102, E104, E110
Koriste se kod slanih grickalica, džemova i pudinga. Mogu da izazovu osip na koži i otežano disanje. Posebno može da bude opasan E102 (tartrazin) za one koji pate od netolerancije na aspirin. Identične simptome može da uzrokuje i E110 (žuto-narandžasta).
Takođe, hrana koja sadrži E104 mora da nosi oznaku „može da narušava aktivnost i pažnju kod dece“, jer može da izazove poremećaje pažnje i hiperaktivnost, podstiče takozvane pseudoalergije, odnosno alergije koje imaju simptome klasične alergije, ali ne pokazuju imunološku reakciju.
Crvene boje – E122, E123, E124, E127, E129
Koriste se u mesnim i ribljim zamenskim proizvodima, biljnim proteinima, umacima, slatkišima i džemovima.
Osim pseudoalergija, boje E122, E124 i E129 takođe mogu da izazovu hiperaktivnost kod dece, dok E127 (eritrozin) dodatno može i da uzrokuje poremećaje štitne žlezde.
Za boju E123 sumnja se da oštećuje bubrege. U Americi je ova boja zabranjena jer su eksperimenti na životinjama pokazali da može da uzrokuje rak.
Smeđe boje – E150, E151, E154, E155
Bojama s ovim brojevima svoju boju duguju kola napici, kolači i umaci. E150 (boja karamele) smatra se bezbednom sve dok ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu od 300 miligrama po kilogramu telesne težine.
U Americi hrana sa E150 mora da ima upozorenje koje ukazuje na potencijalni rizik od raka. Ako se jede u velikim količinama i smeđa boja E154 može da ošteti unutrašnje organe, a odobrena je samo za dimljenu haringu. Da naškodi unutrašnjim organima može i E155, dok briljantno crna E180 navodno izaziva pseudoalergije.

Konzervansi

Korišćenje konzervansa sprečava rast bakterija, buđi i kvasaca i produžavaju rok trajanja, ali mogu da budu i štetni.
E220 – sumporni dioksid – obično se koristi za očuvanje suvog voća i gotovih jela. No, ovaj konzervans takođe može da podstakne glavobolje, mučninu i dijareju.
E249, E250 – nitriti – mesna industrija naveliko ih koristi za crvenilo i konzerviranje mesa. Ovi aditivi utiču na opuštanje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska, što je posebno opasno za malu decu.
E235 – pimaricin – uglavnom se koristi kao inhibitor kvasca, produžava rok trajanja siru i nekim proizvodima od mesa i pićima. Međutim, još nije dokazano da li može i u kojoj količini naštetiti zdravlju.
E284, E285 – borna kiselina i natrijum-borat (boraks) – koje se koriste između ostalog u proizvodnji kavijara, takođe su klasifikovane kao štetne.

Sredstva za zgušnjavanje i želiranje

Aditivi kao što su guma i guar guma daju hrani bolju konzistenciju. Većina ih je bezopasna, ali s nekima je potreban oprez.
E407 – koristi se u proizvodnji kečapa, umaka i pudinga. Izlučuje se nesvaren, ali smatra se da smanjuje apsorpciju hranljivih sastojaka.
E425 – koristi se u proizvodnji staklenih rezanaca, a takođe sprečava apsorpciju hranljivih sastojaka.

Pojačivači ukusa

Pojačivači ukusa su hemijski proizvedene stvari koje poboljšavaju ukus, ali i podstiču veštački osećaj gladi.
E620-E625 – glutamati – mogu da izazovu migrenu, bol u želucu i visoki pritisak.

Zaslađivači

Mnogi proizvodi koje svakodnevno jedemo imaju veštačke zaslađivače, a sve je više istraživanja o njihovoj štetnosti, preneo je portal „Živim“.
E951 – aspartam – izazvao je rak u istraživanjima na životinjama, a pokazalo se i da može da uzrokuje glavobolje i gubitak pamćenja.
E999 – kvilaja ekstrakt – koristi se za poboljšanje penušanja u pićima, ali može da smanji broj krvnih ćelija ili ograničiti njihovu funkciju.
paprike - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
DRUŠTVO
Žuta, crvena ili zelena — koja paprika je zdravija?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala