- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Spasiti kožu po svaku cijenu! Najneizvesnija politička bitka u istoriji moderne Crne Gore

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆDrugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori
Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Pratite nas
Nakon potresa na političkoj sceni Crne Gore poslednjih dana, gdje su nestajale višegodišnje koalicije i pokreti, a nastajali novi preko noći, gdje je prelazni rok među političarima bio atraktivan kao fudbalski, profesor Savo Marković kaže za Sputnjik da nema sumnje kako će izbori 11. juna biti najneizvjesniji u istoriji crnogorskog parlamentarizma.
„Parlamentarizam u Crnoj Gori je star nekih tridesetak godina, ne računam ono vrijeme kralja Nikole, jer to nije imalo odlike parlamentarizma, ali ovo će biti najinteresantniji izbori. Mi smo svjedoci formiranja nekih interesantnih koalicija, čak rekao bih i humorno interesantnih, jer su u njima stranke koje do prije nekoliko dana nijesu imale ništa zajedničko. Ujedinile su se stranke i partije koje su ideološki različite, čak u svakom smislu i sada su na istoj izbornoj listi, što znači da se pokušava po svaku cijenu spasiti politička koža, i po bilo koju cijenu. Istina, desilo se podmlađivanje u skoro svim partijama, ali to podmlađivanje lista je više dio partijskog folklora, da se narodu zamažu oči, nego što se tu radi o stvarnoj demokratizaciji partija. Ti mladi političari su i po svom djelovanju i po izrazu naslijedili svoje starije kolege, kako u DPS-u, tako i u ostalim partijama“, poručuje Marković za Sputnjik.

Iznenađujući raspad DF

Profesor ukazuje da se Demokratski front raspao nekoliko dana pred predaju izbornih lista, da on ne zna šta je uzrok tom razlazu, ali da vjeruje da će ukupan zbir podrške partijama koje su sačinjavale DF, 11. juna biti manji od onoga što je taj savez dobio na izborima 2022. godine.
„Što se tiče glavnog favorita izbora, Pokreta Evropa sad, oni su postali prava politička stranka, koja baštini populizam, to su naslijedili od DPS-a, samo populizam na ekonomskim temama, a DPS je imao populizam na identitetskim. Nadam se da će neke ekonomske ideje PES biti primjenljive i u praksi“, poručuje profesor Marković.

Dritan i Bečić – ljubav mačke i miša

On ukazuje i na to kako su Demokrate i URA ponovo zajedno, iako su imale teške političke svađe u prošlosti.
„Sjetimo se da su Demokrate organizovale proteste protiv URE i Dritana Abazovića nakon rušenja vlade Zdravka Krivokapića, da je među njima dolazilo do teških obostranih optužbi. Samo strah da se na izborima ne bude ispod cenzusa ih je ujedinila da naprave koaliciju, to vam je ljubav kao između mačke i miša“, poručuje Marković.

SNP i SDP teško do cenzusa

Naš sagovornik predviđa da partije poput SNP, čak i u koaliciji sa nekim partijama, ne mogu preći cenzus i ući u parlament.
„Slično mislim i za SDP, jer je pola partije htjelo u koaliciju sa DPS, pa su nadglasani na glavnom odboru. U svakom slučaju, politička scena u Crnoj Gori će nakon 11. juna biti prilično provjetrena i imaćemo tri ili četiri stranke koje će se boriti za vlast“, poručuje Marković.
Profesor vjeruje da će nakon 11. juna Crna Gora dobiti stabilniju vladu nego što je imala u prethodnom periodu.
„Moja procjena je da će PES, koalicija Demokrate - URA, sa još nekoliko manjinskih stranaka napraviti buduću vladu Crne Gore. Nakon silaska DPS sa vlasti, mora da prođe još neko vrijeme da bi se stabilizovala politička scena. Da se partije demokratizuju iznutra, jer mi nemamo predsjednike partija, već lidere... Ono što je Bizmark govorio „najviše se laže u lovu i predizbornim kampanjama“, e to ćemo imati u Crnoj Gori do 11. juna“, poručuje profesor Marković za Sputnjik.
glasačka kutija - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
REGION
Predizborna gužva i transferi u Crnoj Gori: Ko će s kim na vanredne izbore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala