- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predizborna gužva i transferi u Crnoj Gori: Ko će s kim na vanredne izbore

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆglasačka kutija
glasačka kutija - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Crnogorske partije ulaze u finiš priprema za izbore, koje obeležavaju transferi u formiranju izbornih lista.
Rok za predaju lista za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 11. jun ističe 16. maja u ponoć, a do sada su poznate samo tri liste, i sve tri imaju riječ „pokret“ u nazivu.
Prvi je listu predao “Pokret Pravda za sve” koji predvodi bivši ministar pravde Vladimir Leposavić, potom „Pokret za promjene“ Nebojše Medojevića i pokret Preokret bivšeg poslanika Pozitivne Srđana Perića. Međutim, Državna izborna komisija (DIK) odlučila je večeras da vrati na doradu izborne liste Pokreta za promjene (PzP) i Pokreta Preokret. PzP-u je falilo 1.107 potpisa podrške građana, kao i potvrde o prebivalištu i biračkom pravu kandidata za poslanike. S druge strane, Preokretu je falilo 276 potpisa. Za podršku izbornoj listi potrebna je najmanje 4.338 potpisa birača. PzP i Preokret će imati 48 časova da isprave nedostatke.
Interesantno je da je Pokret za promjene predao potpise za izbore, dan nakon što je objavljeno da Demokratski front prestaje da postoji. Aktivisti tog saveza u majicama sa sloganom PZP „Prvo Crna Gora - reforme za spas zemlje“, dan prije raspada tog pokreta prikupljali su potpise za DF.
Pokret Evropa sad, koji je prema prognozama analitičara i pojedinim anketama glavni favorit, utvrdio je poslaničku listu večeras u Podgorici. Nosilac liste je, prema nezvaničnim informacijama, lider Pokreta Milojko Spajić, a osim kandidata PES-a, na njoj su i predstavnici građanskih lista i Stranka pravde i pomirenja i Ujedinjene Crne Gore.
Novoizabrani predsjednik Crne Gore i zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović prethodno je večeras napustio sjednicu Glavnog odbora zbog sastanka sa specijalnim izaslanikom Slovenije za Zapadni Balkan.
„Poželio sam uspješan rad GO i siguran sam da će donijeti najbolju odluku i za PES i za budućnost Crne Gore“, rekao je Milatović novinarima.
Lider PES-a Milojko Spajić napustio je sinoć sjednicu Predsjedništva nezadovoljan tokom pregovora, a odlazak Milatovića sa sjednice GO upućuje na to da Spajić ima prednost u Glavnom odboru. Listu može da verifikuje Spajić ili Predsjedništvo partije. Crnogorski mediji tvrde da je Spajić sinoć napustio sjednicu Predsjedništva jer je došlo do svađe između njega i Milatovića oko formiranja liste.
Oko izborne liste u mirnijoj atmosferi dogovaraju se večeras i čelnici DNP-a, NSD-a i Radničke, koji bi trebalo zajedno da nastupe na izborima, ali ne pod imenom Demokratski front koji je prestao da postoji izlaskom PzP-a. Očekuje se da nosilac liste bude lider DNP-a Milan Knežević i da na njoj ne bude dugogodišnjeg visokog funkcionera DPS-a, SNP-a i DNP-a Predraga Bulatovića.
Demokrate i URA idu zajedno na izbore, a listu predvodi Aleksa Bečić. Na toj listi mogli bi biti i doskorašnji funkcioneri SNP-a Marko Kovač i Aleksandar Damjanović koji su navodno prešli u GP URA.
O zajedničkom nastupu na izborima dogovorili su se SNP, DEMOS i Demokratska srpska stranka. Tu listu predvodi lider SNP Vladimir Joković, a ispred te partije na listi će biti Dragoslav Šćekić, Slađana Kaluđerović, Zoran Terzić, Bogdan Božović… Peto ili šesto mjesto na listi rezervisano je za predstavnika DEMOS-a, a lider te partije Miodrag Lekić neće biti na listi.
Danijela Đurović, Marko Kovač i Miomir Vojinović napustili su danas Socijalističku narodnu partiju (SNP). Đurović je trenutno na funkciji predsjednice Skupštine Crne Gore, Kovač je ministar pravde, a Vojinović ministar prosvjete.
.Koaliciju dogovaraju i Prava Crna Gora Marka Milačića i Demohrišćanski pokret Dejana Vukšića. Moguće je da u ovom savezu bude i Slobodna Crna Gora Vladislava Dajkovića.
DPS na izbore ide sa SD-om i LP-om, listu predvodi vd lidera najveće opozicione stranke Danijel Živković. Na njoj nema starih kadrova DPS-a ali ni portparola Miloša Nikolića, niti generalnog sekretara Aleksandra Bogdanovića.
SDP ide samostalno na izbore, listu će predvoditi gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković. Lider stranke Raško Konjević, čije je povlačenje iz politike najavljeno u medijima, nije na listi.
Milojko Spajić i Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
REGION
Milojko Spajić na čelu liste Pokreta Evropa sad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala