- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Diplomatski odnosi Rusije i Poljske svedeni na nulu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Varšavi
Ambasada Rusije u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Pratite nas
Postoji verovatnoća da će se prekinuti diplomatski odnosi Rusije i Poljske, izjavio je ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev u intervjuu listu „Izvestija“.

„Takva mogućnost uvek postoji, a da li će ona biti realnost zavisi od odluke našeg rukovodstva i poljskih vlasti“, dodao je on.

Andrejev je komentarišući pretenzije Poljske na objekte koje Rusija čuva u Poljskoj upozorio da postoji granica iza koje će uslediti iste mere u odnosu na diplomatsku nepokretnost Varšave u Moskvi. Istakao je da poljskih nekretnina u Rusiji ima mnogo manje.
Ruski ambasador je naveo da je politička agenda sa Moskvom pomoću višegodišnjih napora Varšave praktično svedena na nulu.
„Cilj u odnosu prema Rusiji, koji stalno deklariše poljsko rukovodstvo je da naša zemlja doživi poraz na bojnom polju sa kijevskim režimom koji ima podršku kolektivnog Zapada, između ostalog i Poljske“, podvukao je on.
Diplomata i ne sumnja da će Varšava i dalje isporučivati oružje i vojnu tehniku Kijevu, koliko god bude imala mogućnosti. Istakao je i da Poljska u javnim političkim diskusijama ne razmatra mogućnost slanja vojske u Ukrajinu, međutim, na strani kijevskog režima ratuju mnogi poljski plaćenici.
Krajem aprila su u Varšavi lokalne vlasti i policija upale u školu pri ruskoj ambasadi, razvalivši vrata. Školskom osoblju je rečeno da mora da napusti zgradu do 18 časova. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da „ovakav drzak“ korak Varšave „neće ostati bez oštre reakcije i posledica po poljske vlasti i interese Poljske u Rusiji“.
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je 15. maja izjavio da će poljske vlasti težiti ka tome da oduzmu još jednu diplomatsku nekretninu Rusije.
Ambasada Rusije u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
RUSIJA
Mediji: Provokacije Poljske protiv Rusije mogu dovesti do svetskog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala