- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Očajni roditelji kradu mleko za bebe da bi ih nahranili: Britanski medij o posledicama rasta cena

CC0 / Negative Space/Burst / Flašica za bebe
Flašica za bebe - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Pratite nas
Roditelji u Britaniji počeli su da kradu mleko za bebe iz prodavnica jer ne mogu da ga priušte usled poskupljenja, piše britanski „Skaj njuz“. Pojedine vrste bebi formule poskupele su u poslednje dve godine i do 45 odsto, navodi taj medij.
„Sada znam kako zvuči plač gladi“, navodi jedan neimenovani otac, koji je morao da pribegne krađi bebi formule, za „Skaj njuz“, koji donosi svedočenja nekoliko roditelja sa istim problemom.

Roditelji ne mogu da priušte preskupo mleko za bebe

Mnogi roditelji više ne mogu da priušte da kupe preskupo mleko za bebe, pa ga stavljaju manje nego što je potrebno, mešaju ga sa kravljim mlekom ili ga kradu i kupuju ukradeno na crnom tržištu, piše novinar Tom Parmenter u opširnom tekstu.
Roditelji navode da krađi pribegavaju samo u krajnjem očaju, jer novac troše uobičajeno, ali su poskupljenja bebi formule velika, a porodica, budući da je ona na porodiljskom bolovanju, skoro svakog meseca nema dovoljno novca.
„Uradiću sve što treba da nahranim dete. Cena mleka je kriminalna“, kazao je otac.
Oni su među brojnim porodicama u Velikoj Britaniji širom te zemlje koji pate zbog enormnog rasta cena bebi formule, navodi „Skaj njuz“. Prema podacima organizacije „Frst step nutrišn“, najjeftinije mleko za bebe poskupelo 45 odsto u poslednje dve godine. Drugim, skupljim brendovima, cena je skočila između 17 i 31 odsto.

Na ivici javne zdravstvene krize

Kler Marfi, šef Britanskog servisa za savetovanje trudnica, kaže da ljudi u 21. veku u Britaniji ne bi trebalo da budu suočeni sa izborom kakav je krađa mleka ili mešanje bebi formule sa kravljim mlekom, stavljanje manje praha u vodu nego što treba...
„To je skandal. Užasavajuće je da govorimo o takvim stvarima. Kada to vidimo, jasno je da smo na ivici javne zdravstvene krize“, kaže ona.
U gradu Hartlpulu radi tzv. Bejbi banka, koja pomaže siromašnim roditeljima i daje im osnovne potrepštine za bebe. Njen osnivač Emili De Brujn kaže da je u poslednjim nedeljama navala veća nego ikad, a da su najtraženije bebi formule i pelene. Kako dodaje, ako nemaju dovoljno mleka da pomognu, roditelji im kažu da su spremni na sve kako bi nahranili decu.
Slična su svedočenja i iz drugih humanitarnih organizacija širom Britanije, navodi „Skaj njuz“.

Crne berze mleka za bebe

Roditelji su ispričali da su se pojavile i crne berze mleka za bebe, na kojima se bebi formula prodaje za trećinu cene iz radnje. Kako navode, to je brendirana formula, koju pojedinci kradu u radnjama i prodaju na crnoj berzi.
Pojedini roditelji odlučuju se da kupuju formulu i preko oglasa, bilo da se radi o onoj koja je višak roditeljima čije bebe su prestale da je piju, ili onoj čiji su poreklo i sigurnost sumnjivi.
Dr Viki Tomas, specijalista dečji nutricionista, kazala je da postoje podaci kako više beba završava u hitnoj pomoći, ali da roditelji često ne žele da priznaju da je razlog neuhranjenost, kako im socijalne službe ne bi oduzele decu.
Ona je objasnila da je ishrana u prvoj godini najvažnija za razvoj deteta, ne samo kada je u pitanju razvoj i rast tela, već i razvoj mozga i takođe navodi da bi moglo da se govori o javnoj zdravstvenoj krizi.
Proizvođači bebi formula kažu da su svesni visokih cena, ali da je razlog poskupljenju rast troškova.
Iz britanske vlade poručili su da prepoznaju negativan uticaj rasta cena, zbog čega su porodicama ponudili pomoć koja ide i do 3.300 funti godišnje po domaćinstvu kao što su subvencije u plaćanju računa za energiju, druge beneficije i direktna isplata novca.
Kako dodaju, povećan je iznos novčane pomoći trudnicama i majkama dece mlađe od četiri godine za kupovinu zdrave hrane i mleka, sa 3,1 funtu na 4,25 funti nedeljno, dok pojedine porodice umesto 6,2 funte, dobijaju 8,5 nedeljno.
Hrana za bebe - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
SVET
Nestašica hrane za bebe u Americi: Ograničena kupovina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala