- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turski stručnjak: U slučaju pobede opozicije u Turskoj, jedan od glavnih testova – odnosi sa Rusijom

© Sputnik / Maksim DurnjevIzbori u Turskoj
Izbori u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Pobeda opozicije u Turskoj može da promeni nivo odnosa sa Rusijom, ali Ankara ne treba da izgubi partnera kao što je Moskva, izjavio je turski stručnjak u oblasti energetike Volkan Aslanoglu za Sputnjik koji je prognozirao razvoj rusko-turskih odnosa u slučaju pobede aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i protivkandidata Kemala Kiličdaroglua.
Prema njegovim rečima, Turska i Rusija blisko sarađuju u oblasti energetike. Stručnjak ocenjuje da je očigledno da će se u slučaju Erdoganove pobede u drugom krugu, ova saradnja i ubuduće održati na visokom nivou.
„Pored toga, u ovom slučaju je velika verovatnoća da Turska postane veliki energetski hab. Pobeda opozicije, sa svoje strane, može da promeni nivo odnosa sa Rusijom. Trenutno je uzajamna saradnja dve države zasnovana na međusobno korisnoj osnovi. U slučaju da pobedi opozicija, ona naravno, ne bi trebalo da izgubi partnera kao što je Rusija, posebno u oblasti energetike, ako, razume se, ne želi da se smrzne na zimu. Na kraju krajeva, u ovu oblast su uložene veoma velike investicije i zato je aktivna podrška njenoj infrastrukturi pogodna po obe države“, naglasio je Aslanoglu.
Stručnjak pretpostavlja da će u slučaju da pobedi opoziciona koalicija, jedan od glavnih testova njene stabilnosti biti odnosi sa Rusijom.
Uzimajući ovo u obzir, smatra on, održavanje drugog izbornog kruga pružiće timu Kiličdaroglua vreme da pokuša da izgradi konstruktivne odnose sa Rusijom.
Predsednik turske izborne komisije Ahmet Jener najavio je da će se u nedelju, 28. maja, u Turskoj održati drugi krug predsedničkih izbora, pošto nijedan od kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 odsto glasova.
Prema preliminarnim rezultatima izbora, održanih protekle nedelje, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,51 odsto, a njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu 44,8 odsto glasova, dok je Sinan Ogan osvojio 5,17 posto glasova birača, javio je dopisnik Sputnjika.
Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov poručio je da Kremlj sa velikom pažnjom prati vesti o izborima u Turskoj, poštuje izbor turskog naroda.
Pristalice Redžepa Tajipa Erdogana čekaju njegovo obraćanje posle predsedničkih izbora u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
SVET
Turska izašla iz „kratkih pantalona“: Ceo Zapad nije uspeo da sruši Erdogana – bar za sada /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala