- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Zašto ćutite?“: Nebenzja postavio Guterešu neprijatno pitanje o Ukrajini

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja je u vezi sa ubistvom nekoliko ruskih javnih ličnosti za koje je odgovoran Kijev, kao i zbog izjava da su Ukrajinci „spremni da ubijaju Ruse po celom svetu“ upitao zašto generalni sekretar UN i druge međunarodne organizacije ćute povodom otvorenog podstrekivanja kijevskog režima na terorizam.

„Uz povlađivanje zapadnih pokrovitelja, Kijev se ne libi ni otvoreno terorističkih metoda. Među njegovim zločinima su teroristički akt na Krimskom mostu, ubistva novinara Darje Dugine i Maksima Fomina, kao i atentat na pisca Zahara Prilepina u kom je poginuo njegov prijatelj Aleksandar Šubin“, istakao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.


On je podsetio da je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije objavila da je 3. maja sprečena priprema atentata na lidera Republike Krim, kojom se bavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine.
Diplomata je takođe skrenuo pažnju na nedavnu izjavu šefa Obaveštajne službe Ukrajine Kirila Budanova koji je direktno najavio spremnost kijevskog režima da „ubija Ruse širom sveta“.
„Ukrajinska Državna novinska agencija UNIAN objavila je nakon atentata na Zahara Prilepina anketu, koju rusku javnu ličnost treba ubiti sledeću. Šta je to ako nije otvoreno podsticanje terorizma? Kako uopšte sa tim mogu da se pomire stanovnici Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja, za koje teroristički akti nisu puste glasine? Kako o tome mogu da ćute Generalni sekretar i predstavnici drugih međunarodnih organizacija“, upitao je Nebenzja.

Izjava Berbokove – iskreno priznanje

Predstavnik Rusije je takođe prokomentarisao da je nedavna izjava ministra inostranih poslova Nemačke Analene Berbok iskreno priznanje da Zapad direktno učestvuje u ukrajinskom sukobu.

„Ovih dana je Analena Berbok rekla da su potencijalne isporuke oružja iz trećih zemalja Rusiji neprihvatljive, jer mogu biti izjednačene sa učešćem u sukobu. A šta ćemo sa tim što trenutno cela ratna mašinerija Zapada radi na podršci ratu? Ovo je još jedno iskreno priznanje da je Zapad direktno umešan u sukob“, naglasio je Nebenzja.

Najugroženiji dobijaju manje od 3 odsto hrane

Diplomata je još skrenuo pažnju da se, prema stanju od 4. maja, najsiromašnijim zemljama u svetu isporučuje manje od 3 odsto proizvoda u okviru prehrambenog sporazuma, a 40 odsto celokupne hrane, koja je izvezena pomorskim putem iz Ukrajine, završilo je u zemljama Evropske unije.
Nebenzja je istakao da ni izvoz amonijaka cevovodom „Toljati-Odesa“, koji je trebalo da bude aktiviran paralelno sa izvozom žita, takođe nije proradio.
Diplomata ocenjuje da već gotovo godinu dana nije primetan ni najmanji pomak u okviru drugog dela paketa sporazuma generalnog sekretara UN Antonija Gutereša – Memoranduma Rusija-UN.
Paket koji je predložio Gutereš, poručio je Nebenzja, funkcioniše samo u delu koji se tiče servisiranja ukrajinskog komercijalnog izvoza.
Predstavnik Rusije je kazao da se kontakti povodom produženja sporazuma nastavljaju.

UN: Pregovori će biti nastavljeni ubrzo

Prethodno, zamenik generalnog sekretara za humanitarna pitanja Martin Grifits izjavio je na sednici SB UN da će pregovori o prehrambenom sporazumu biti nastavljeni u najskorije vreme.
Prema njegovim rečima, paralelno sa intenzivnim razmatranjima crnomorske inicijative, šef Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNKTAD) Rebeka Grin i njen tim nastavili su da pružaju široku podršku konkretnim rezultatima u okviru Memoranduma o uzajamnom razumevanju za podršku izvoza ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.
Ranije je dobro obavešteni izvor izjavio za Sputnjik da ove nedelje u Istanbulu nisu planirani novi pregovori povodom produženja prehrambenog sporazuma, koji ističe 18. maja.
Sastanak na visokom nivou o prehrambenom sporazumu održan je u Istanbulu u četvorostranom formatu 10. i 11. maja.
Ministarstvo za nacionalnu odbranu Turske nakon dvodnevnih pregovora u Istanbulu saopštilo je da će pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o sporazumu o žitu uskoro biti nastavljeni na tehničkom nivou.
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
RUSIJA
Turska upozorava: Ako prehrambeni sporazum ne bude produžen neminovno sledi poskupljenje hrane u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala