- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turska upozorava: Ako prehrambeni sporazum ne bude produžen neminovno sledi poskupljenje hrane u svetu

© AP Photo / Michael ShtekelTeretni brod Razoni u luci u Odesi
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
Pratite nas
Članovi Zajedničkog koordinacionog centra (predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN) na današnjem sastanku u Istanbulu nisu postigli dogovor o izdavanju dozvole za učešće novih brodova u crnomorskoj inicijativi za izvoz žita, izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.
Kako je precizirao, Zajednički koordinacioni centar nastavlja svakodnevne inspekcije brodova čije je učešće u crnomorskoj inicijativi za izvoz žita ranije odobreno.
Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je u Istanbulu održan sastanak na tehničkom nivou na kome se razgovaralo o predstojećim pregovorima zamenika ministara odbrane o prehrambenom sporazumu koji ističe 18. maja.

Rusija se nada uspehu

Rusija se nada uspehu u pregovorima oko sporazuma o žitu, a Moskva računa na to da će njeni interesi biti ispoštovani, rekao je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i pitanja naoružanja Konstantin Gavrilov za televiziju „Rusija 24“.
„Pregovori o prehrambenom sporazumu su u toku. Siguran sam da će naši interesi biti ispoštovani i da ćemo ipak uspostaviti pravdu. Kako sam shvatio, na tome radi i generalni sekretar UN, kao i turske kolege. Nadamo se uspehu“, rekao je Gavrilov.
On je dodao da ruski stručnjaci trenutno rade na tome da se poštuju legitimni zahtevi Rusije, odnosno da se realizuje i deo sporazuma vezan za izvoz ruskog žita i mineralnog đubriva.

Turska upozorava – cene hrane će porasti

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da će cene hrane u svetu neizbežno porasti ukoliko prehrambeni sporazum ne bude produžen.
„Cene će nesumnjivo porasti – upravo zbog toga je neophodno produženje sporazuma, inače će se svet suočiti sa rastom cena“, rekao je Čavušoglu za televiziju 24TV.
On je dodao da bi produženje sporazuma donelo korist „svim zemljama sveta – kako siromašnim, tako i bogatim“. Čavušoglu je napomenuo da treba biti realan i shvatiti da „sporazum neće večno važiti“.
On je ranije kazao da nema garancija za produžetak sporazuma o žitu, ali da se aktivno radi na tome.
Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Od 18. marta 2023. Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana – do 18. maja, a Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
RUSIJA
Čavušoglu: Ruski deo prehrambenog sporazuma ne sprovodi se zbog SAD i Velike Britanije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala