- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čavušoglu: Ruski deo prehrambenog sporazuma ne sprovodi se zbog SAD i Velike Britanije

© Handout .Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da i dalje postoje poteškoće sa realizacijom ruskog dela prehrambenog sporazuma zbog SAD i Velike Britanije

„Ako me pitate da li se nastavljaju poteškoće sa realizacijom ruskog dela prehrambenog sporazuma, reći ću – nastavljaju se. To se dešava zbog SAD i Velike Britanije. Iako oni govore da ne primenjuju sankcije u toj sferi, njihove banke ne sarađuju u okviru prehrambenog sporazuma za plaćanje ruskih poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Čavušoglu u intervjuu za televiziju TRT Haber.

On je dodao da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dobio od Ujedinjenih nacija „mapu puta“ za rešavanje tih problema – ona podrazumeva saradnju sa Turskom po pitanju plaćanja ruskih poljoprivrednih proizvoda.

„Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izneo je inicijativu za 'mapu puta' (za produžetak prehrambenog sporazuma) koja je prosleđena Rusiji i Ukrajini. Slično pismo sa 'mapom puta' primio je i Erdogan. 'Mapa puta' podrazumeva različite predloge za produženje sporazuma o žitu, uključujući izvoz ruskog amonijaka iz luke Odesa i saradnju sa Turskom po pitanju plaćanja ruskih poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Čavušoglu.

Kako je pojasnio, „mapa puta“ predviđa učešće turskih banaka, uključujući banku „Zirat“, u finansijskim operacijama. Međutim, po rečima Čavušoglua, turska strana treba da dobije garancije da i njihove banke neće biti na udaru sankcija.
On je dodao da „postoje različiti predlozi“ po pitanju prehrambenog sporazuma.
„Na primer, Ukrajina predlaže da se proširi spisak, da se doda još robe. Sada se o tome razgovara. Postoje predlozi u vezi sa tim, oni su poslati i nama. Nadam se da će Rusija i Ukrajina postići konsenzus po tom pitanju“, kazao je turski ministar.
Ranije je list „Sabah“ saopštio da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom izjavio da je neophodno da se prehrambeni sporazum produži. Kako je precizirano, Putin je odgovorio da „ruska strana pridaje značaj predlogu Turske“.
Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Od 18. marta 2023. Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana – do 18. maja, a Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
RUSIJA
Lavrov i Gutereš razgovarali o Ukrajini i realizaciji prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala