- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov i Gutereš razgovarali o Ukrajini i realizaciji prehrambenog sporazuma

© AP Photo / John MinchilloMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i generalni sekretar UN Antonio Gutereš
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom sa kojim je razgovarao o situaciji u Ukrajini, Siriji, Jemenu i Avganistanu, kao i o saradnji Rusije i UN i implementaciji crnomorske inicijative.
Lavrov je u ponedeljak stigao u sedište UN, gde predsedava sednicama Saveta bezbednosti. On se sastao sa Guterešom kojeg je obavestio o zabrinutosti Moskve o tome kako se realizuje ruski deo prehrambenog sporazuma. Lavrov je, nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN, rekao novinarima da je dobio od Gutereša pismo sa idejama za punu implementaciju prehrambenog sporazuma. Gutereš je, kako je saopštila pres-služba svetske organizacije, obavestio ruskog ministra o naporima organizacije da reši situaciju sa zemljom-domaćinom, posebno po pitanju neizdavanja viza članovima ruske delegacije.
„Održan je sadržajan razgovar o različitim aspektima saradnje Rusije i UN... U fokusu diskusije bila je situacija u Ukrajini i oko nje. Ministar je detaljno ponovio osnovne uzroke aktuelne krize, tok i ciljeve specijalne vojne operacije usmerene na otklanjanje pretnji po nacionalnu bezbednost Rusije. Oštro je kritikovao ponašanje zapadnih država koje koriste platformu UN za promovisanje ispolitizovanih antiruskih inicijativa koje samo produžavaju aktuelnu krizu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SVET
Gutereš predložio da posreduje u rešavanju krize u Ukrajini
Lavrov je, kako je navedeno, posebno skrenuo pažnju na neuspeh Sjedinjenih Američkih Država da ispune svoje obaveze prema Sporazumu o sedištu UN, uključujući odbijanje da se izdaju vize ruskim predstavnicima za događaje u UN, nezakonito otuđenje ruske diplomatske imovine i nametanje ograničenja kretanja ruskih diplomata. Između ostalog, razmenjena su mišljenja o nizu aktuelnih tema koje razmatra Savet bezbednosti UN, kao što su situacija u Siriji, Jemenu, Avganistanu, kao i palestinsko-izraelskom rešenju.
„Velika pažnja posvećena je implementaciji Istanbulskih sporazuma iz jula 2022. o izvozu ukrajinske hrane i obezbeđivanju nesmetanog pristupa ruskom izvozu poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetsko tržište“, dodaje se u saopštenju.
Takođe se navodi da je Lavrov naglasio da uprkos paketu sporazuma u svetlu stabilnih isporuka ukrajinskog žita, još uvek nema konkretnih pomaka u realizaciji memoranduma između Rusije i Sekretarijata UN.
I Lavrov i Gutereš istakli su važnost daljeg jačanja „centralne koordinacione uloge UN u globalnoj politici i promovisanja istinskog multilateralizma zasnovanog na fundamentalnim međunarodnim pravnim normama, uključujući ciljeve i principe Povelje UN“.
Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Od 18. marta 2023. Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana – do 18. maja, a Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.
Mineralno đubrivo - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
RUSIJA
Konačno primenjen prehrambeni sporazum: Izvezena prva partija ruskog đubriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala