- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gutereš predložio da posreduje u rešavanju krize u Ukrajini

© AFP 2023 / Johannes EiseleSednica SB UN
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je, izlažući na sednici Saveta bezbednosti UN sa učešćem ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova, predložio članovima Saveta da posreduje u rešavanju konflikta.
„Pozivam države-članice da upotrebe celokupan arsenal diplomatskih instrumenata koje Povelja UN pruža za mirno rešavanje sukoba. To uključuje i moje posredovanje u rešavanju nesuglasica kako bi se osigurao mir“, rekao je on.
Gutereš je pozvao da se produži Crnomorska prehrambena inicijativa, kako bi se obezbedio izvoz ruskih proizvoda i đubriva.
„Crnomorska prehrambena inicijativa i memorandum o saradnji sa Rusijom u obezbeđivanju izvoza ruskih proizvoda i đubriva je primer važne multilateralne saradnje koju organizuju UN. To jasno demonstrira da je takva saradnja veoma važna za formiranje veće bezbednosti i procvata za sve i pozivam da je podržite“, zaključio je generalni sekretar UN.
Rusija u aprilu predsedava Savetom bezbednosti UN. Sednica je danas posvećena temi efikasnog multilateralizma i odbrani principa Povelje UN. U utorak će biti održana sednica na temu bliskoistočnog rešenja.
Ruskog ministra na ovom putovanju ne prati grupa novinara nakon što su im SAD uskratile vize.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
RUSIJA
Lavrov u UN: Amerika nema pravo da govori u ime celog čovečanstva, približili smo se opasnoj crti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala