- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Gruško: Zapad bi da BiH postane oruđe za unapređenje američkih interesa; Narodi treba da se pitaju

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Gruško
Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško rekao je za RTRS da Rusija veoma ceni posebnu poverljivu prirodu odnosa sa Srpskom i polazi od toga da narodi u BiH treba da odlučuju o sudbini zemlje i o tome kako da održe dejtonsku konstrukciju koja je optimalna za sadašnji istorijski period.
On je istakao da Zapad pukušava da BiH usmeri na antiruski kurs kroz pokušaje da se BiH uključi u aktivnosti NATO-a i da se BiH izgradi u oruđe za unapređenje američkih interesa u regionu i na evropskom kontinentu u celini.
Gruško je naglasio da odnosi Rusije s Republikom Srpskom zauzimaju posebno mesto, jer ih vezuju najčvršće prijateljske veze i politički dijalog. Podsetio je i na ekonomske veze sa BiH i Republikom Srpskom, navodeći da se Srpska tu progresivno razvija.
„Postoji ogroman broj obostrano korisnih projekata u koje ćemo nastaviti da ulažemo, ali ako govorimo o najznačajnijim, to je sigurno prisustvo naših velikih kompanija u Republici Srpskoj, uključujući naftne i gasne. Republika Srpska i dalje dobija ruski gas po stabilnim cenama, na stabilnoj osnovi bez ikakvih fluktuacija, što je jedan od temelja privrednog rasta i prosperiteta Republike Srpske“, istakao je on.
Gruško je rekao i da zapadne zemlje „na svaki mogući način demonizuju Rusiju, nameću svoj evroatlantski dnevni red i pokušavaju da prisile vlast u BiH, da se pridruži raznim antiruskim izjavama, podrži antiruske rezolucije i priključi diskriminatornim nezakonitim sankcijama“.
On je istakao da je to „apsolutno nezakonito, jer sve spoljnopolitičke odluke mora donositi Predsedništvo BiH“.
Gruško je naveo da su odnosi Rusije i BiH u velikoj meri determinisani samom prirodom državne zajednice BiH kao složene strukture.
„Zato bih rekao da uz uspostavljanje ravnopravnih, uvažavajućih i obostrano korisnih bilateralnih odnosa između Ruske Federacije i BiH, naravno, razvijamo veze sa konstitutivnim narodima i entitetima, Republici Srpskoj i FBiH“, rekao jed on.
Podsetio je da je Rusija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma i članova Upravnog odbora za implementaciju ovog sporazuma.
„Osim toga, Rusija, kao članica Saveta bezbednosti, ima posebnu odgovornost za bezbednost i stabilnost u BiH i sve to predodređuje ovako složen polifoni karakter naših odnosa“, naveo je Gruško.
On je istakao da su normalni i zdravi odnosi BiH i Ruske Federacije i svih ostalih postjugoslovenskih republika dobar doprinos jačanju mira i bezbednosti.
„Što su ti odnosi jači, zasnovani na međusobnom poštovanju, zajedničkom istorijskom pamćenju i zajedničkim vrednostima, to će stabilnija biti situacija u ovom regionu“,poručio je Gruško.
On je naglasio da je „dejtonska konstrukcija dokazala relevantnost tako što je prošla test vremena i da sporazum koji je sklopljen u novembru 1995. godine i sa svim poznatim nedostacima, ipak, obezbeđuje stabilnost nacionalne strukture i bezbednost u regionu, uz poštovanje prava konstitutivnih naroda i entiteta“.
„Kao drugo, naravno da čujemo izjavu da bi trebalo biti više Brisela, a manje Dejtona, i ja kao ruski diplomata smatram da bi trebalo biti više Rusije u ovom regionu. To će biti stabilizujući faktor, ali verujemo da pokušaji veštačkog podsticanja pitanja o izgradnji države za neke zadatke, recimo ulazak ili uvlačenje BiH u Evropsku uniju, a još više u NATO, čemu se kategorički protivimo, jer će to samo stvoriti dodatne rizike od novih linija razdvajanja, a ne ujediniti ovaj region“, rekao je Gruško.
On je istakao da su ovi pokušaji „veštački i apsolutno neprihvatljivi iz mnogo razloga“.

„Jedan od ovih razloga je što Evropska unija, promovišući takozvanu evropsku agendu, zapravo pokušava da uništi ove vekovne veze između BiH i Ruske Federacije, pokušavajući je usmeriti na antiruski kurs. Kroz pokušaje da se BiH uključi u aktivnosti NATO-a i da se BiH izgradi u oruđe za unapređenje američkih interesa u regionu i na evropskom kontinentu u celini. Budući da je NATO glavni dirigent i instrument američkih interesa, to je najjača poluga na čijem su kormilu ruke Vašingtona, koji je poslednjih godina učinio sve da se uključe ruske pretnje koje zapravo ne postoje“,smatra Gruško.

Gruško je rekao i da takav scenario nije u interesu naroda u BiH, a još manje u interesu Republike Srpske, te da će Rusija nastaviti da gradi pozitivne, obostrano korisne odnose sa Srpskom, bez obzira na sve.
Gruško je podsetio i da Kristijan Šmit nije imenovan odlukom Saveta bezbjednosti UN, da ga ne priznaju Rusija i Kina i da bi narodi u BiH sami trebalo da odlučuju.
„Ovaj aparat sam po sebi je dokaz abnormalnosti u tim metodama koje Zapad koristi u svojoj politici prema BiH, kao da nema vrednih političara, kao da političke elite i narodi BiH sami ne mogu da odlučekako da postupe i koje odluke da preduzmu, u kojem smeru izgradnje države, koje mehanizme koristiti da bi pouzdano zaštitili prava i stanje institucija koje formiraju narodi“, rekao je on, prenela je RTRS.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
RUSIJA
Peskov: Nadam se da će Srbija odoleti pritisku i da Srpska neće dozvoliti sankcije protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala