- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Nadam se da će Srbija odoleti pritisku i da Srpska neće dozvoliti sankcije protiv Rusije

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
Dmitrij Peskov, portparol predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, izjavio je da se Rusija nada da će Srbija odoleti pritisku Zapada da uvede sankcije Rusiji i da će Republika Srpska imati snage da prati svoj pravac i ne dozvoli BiH da se sankcijama pridruži.
Zahvaljujući rukovodstvu Republike Srpske BiH je još na spisku prijateljskih zemalja za Rusiju. BiH se nije pridružila antiruskim sankcijama bez obzira na to što bosanskohercegovački političari neprestano govore da te sankcije postoje.
„Republika Srpska je jedan od dva entiteta u toj državi. Apsolutno ravnopravna, po Dejtonskom sporazumu iz 1995. godine. Vidimo da se države tog istog „kolektivnog Zapada“ trude da postepeno „zamagle“ kombinaciju tih dvaju entiteta i oni malo-pomalo zadiru u temelje ravnopravnosti dva entiteta. To je veoma opasan proces. I mi u datoj situaciji apsolutno podržavamo prava Banjaluke. Visoko cenimo čvrst stav naših srpskih prijatelja, koji zaista, dosledno, istupaju u cilju održavanja dobrih odnosa između Ruske Federacije i Banjaluke. Mi krećemo od toga da će ti odnosi da se nastave razvijati, i da će samo jačati u svim oblastima“, rekao je Peskov u intervjuu za banjalučku televiziju ATV.
Peskov je napomenuo da zna koliki se pritisak vrši na Republiku Srpsku i kakav je je pritisak unutar Bosne i Hercegovine, kao i kakav je spoljni pritisak u okviru međunarodnih mehanizama, koji isto funkcionišu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.
„U skladu sa našim mogućnostima, prevashodno ekonomski, spremni smo da podržimo Republiku Srpsku kako bi ona imala snage da dosledno prati svoj pravac, u okviru te iste države u kojoj se ona nalazi“, rekao je Peskov dodajući da se nada da se Srpska neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.
Govoreći o odnosu Moskve i Beograda Peskov je napomenuo da je Rusiji veoma stalo do odnosa sa Srbijom i da su Srbi prijatelji i strateški partneri.
„Ti odnosi imaju veoma davne, istorijske korene, duhovne korene. Mi smo veoma bliski. Ali, znamo i to da se na njih vrši još veći pritisak nego na Republiku Srpsku. Vidimo to i znamo kakvu političku mudrost i upornost mora da ima predsednik Vučić, znamo kako mora da traži suptilni balans. Nadamo se, takođe, da će Srbija imati dovoljno snage, da će imati dovoljno suvereniteta da ne stane u red ovog „mejnstrima“ „kolektivnog Zapada“. To nema veze sa tim da li mi želimo da Srbija nastavi svoje odnose sa zapadnim zemljama. Srbija je suverena država i mi nemamo ništa protiv. Za nas je najvažnije da nismo kao zapadnjaci, jer oni smatraju da ako država planira da se sa njima druži, ona je dužna da mrzi Rusiju. E, mi smo protiv toga. Mi smo protiv toga. Smatramo da ništa, nikakva saradnja sa zapadnim ili nekim drugim državama, ne sme biti prepreka za nastavak razvijanja naših odnosa. To je za nas najvažnije. Nadam se da će sve biti dobro, biće problema, ali ćemo ih zajedno, putem dijaloga, rešavati“, rekao je Peskov.
Govoreći o medijskoj situaciji u svetlu zapadnih sankcija Peskov je rekao da Rusija zemlja koja je na svojoj koži najviše osetila kako radi Zapad.
„„Kolektivni Zapad“ je jako dugo uživao u svom monopolu u oblasti medija. Na prvom mestu su to Amerikanci i Englezi. Najveći mediji, najveća televizijska mreža, najveća štampa, najveće informativne agencije - sve imaju. Zovemo ih Anglosaksonci. I kada smo počeli da pokušavamo...jer se ne može odjednom srušiti taj monopol, nemamo takve mogućnosti. Ipak, kad smo pokušali da im budemo neka konkurencija, to je odmah tamo izazvalo histeriju! Odmah su pale sve maske i ispostavilo se da nikakva prava slobode medija tamo ne postoji. Čim su neki mediji postali nepodobni, čim su neki mediji počeli da prikazuju tačku gledišta koja se razlikuje od njihove „mejnstrim“, oni su ih jednostavno počeli zabranjivati. U Parizu, Nemačkoj, Americi, i tako dalje. Ne samo RT. Naše radio-stanice, naši TV kanali, oni su svi, takođe, pod sankcijama. Svi su oni pod sankcijama“, rekao je Peskov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala