- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska: Pokušaji izvrtanja prošlosti podstiču neonacizam

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava, Sofija
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Bugarski socijalisti apelovali su na najveću političku stranku u zemlji, GERB, da povuče svoj predlog da se na istaknutim mestima postave table na kojima bi se akcije komunističkog režima u Bugarskoj proglasile „zločinačkim“.
Zakon o proglašenju komunističkog režima i aktivnosti Bugarske komunističke partije „zločinačkim“ usvojen je još 2000. godine, a iz GERBA su više puta predlagali da se odgovarajući natpisi postave na zgradama državnih organa, kulturnih ustanova i univerziteta.
Predlog zakona je bio podnet Narodnoj skupštini Bugarske na razmatranje 5. maja. U slučaju nepoštovanja naredbe, predloženo je da prekršioci plate novčanu kaznu.

Ističe se da je cilj autora da se „jednom zasvagda stigmatizuje zločinački komunistički režim“ i „zaustave pokušaji izazivanja nostalgije kod savremenika i zavaravanja mlađe generacije koja nema lične utiske o ovom režimu“.

Bugarski socijalisti izrazili su krajnju ogorčenost zbog predloga svojih protivnika. Oni su optužili GERB za pokušaj da odvuče javnu pažnju sa problema, koji su nastali krivicom same vladajuće stranke, koja je bila na vlasti više od deset godina.
„Nakon 33 godine od demokratskih promena, Bugarska je najsiromašnija i najzaostalija evropska zemlja, čiji građani se najviše razboljevaju i najranije umiru. Socijalna nejednakost stalno raste, do te mere da imamo ogroman broj siromašnih penzionera koji rade“, revoltirani su socijalisti.
Partija je nazvala bezumljem pokušaj demontiranja sećanja ljudi na prošla vremena.
„Sistematski pokušaji falsifikovanja istorije pomoću izvrtanja činjenica i pomoću zabrana je veoma opasna savremena pojava – neonacizam“, poručuju socijalisti.
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
REGION
Bugarski novinar o uklanjanju komunističkih simbola: Dobro se finansira parazitiranje na toj temi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala