- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski novinar o uklanjanju komunističkih simbola: Dobro se finansira parazitiranje na toj temi

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Bugarske
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
Bugarski novinar Aleksandar Simov smatra su apsurdni i amoralni predlozi da se sa javnih mesta uklone simboli kojima se veliča komunizam, komunistički režim, uključujući Bugarsku komunističku partiju i njene rukovodioce.
Nacrt zakona na tu temu se našao pred parlamentom 28. novembra, a njegovi autori su poslanici nekadašnje vladajuće stranke GERB. Predlog treba zapravo da bude dopuna Zakonu o proglašavanju komunističkog režima u Bugarskoj zločinačkim iz 2000. godine.
Pored toga se predlaže da se na zgrade institucija, uključujući škole i univerzitete, postave table koje bi podsećale na to da je komunistički režim zločinački. U slučaju da se to ne ispuni predlog je da se rukovodstvo određene istitucije kazni novčano u visini jedne plate.
Simov je zaprepašćen zbog ponašanja onih koji „parazitiraju na temi borbe protiv komunizma“.
„Imamo čak i jedan fenomen: Vidim mlade, godište 91, 92. koji počinju da pišu svoje biografije u kojima nastupaju kao žestoki borci protiv komunizma. Najverovatnije zbog toga što je to bezopasno, savremeno i jer to osigurava dobro finansiranje iz raznih fondova koji parazitiraju na toj temi. Ali, istina je da su desne stranke masovno doživele krah u pokušaju da osiguraju bolji život. Zbog toga, razni propagandisti na TV stanicama pričaju kako sad živimo bolje nego pre“, rekao je Simov.
Kako je dodao, istorija nije nešto što može da se izbriše gumicom.
Nije normalno da i sad ima ljudi koji mi objašnjavaju sadašnje probleme time što pre 30 godina nismo izvršili dekomunizaciju Bugarske i sada trpimo štetu, zaključio je novinar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala