- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Odbijeni svi napadi ukrajinskih snaga u Artjomovsku; vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine

Pratite nas
U toku je 445. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Odbijeni svi napadi ukrajinskih snaga u Artjomovsku, oboren ukrajinski Su-27. Ukrajina i dalje priprema kontraofanzivu, ali nema dovoljno naoružanja da napadne teritoriju Rusije, izjavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom posete Berlinu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:06 14.05.2023
Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj, Sumskoj, Kirovgradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
19:46 14.05.2023
Ukrajinska armija je niz manjih naselja u Harkovskoj oblasti pretvorila u utvrđenja, rekao je za Sputnjik komandir tenkovskog bataljona 1. gardijske tenkovske jedinice Zapadnog vojnog okruga.
On je precizirao da ruski tenkisti svakodnevno uništavaju položaje protivnika.
Komandir je ranije rekao da ukrajinska armija ne pokušava da izvodi ofanzivna dejstva s teritorije Harkovske oblasti, držeći liniju odbrane u tom pravcu.
18:49 14.05.2023
Predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, koji boravi u poseti Nemačkoj, dodeljena je Nagrada Karlo Veliki.
Svečano uručenje nagrade, koje je održano u gradu Ahenu, prenosila je nemačka televizija. Dodeli su prisustvovali političari iz Nemačke i niza evropskih zemalja.
Uvodnu reč za nagradu održali su gradonačelnica Ahena Sibil Kojpen, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijer Poljske Mateuš Moravjecki i kancelar Olaf Šolc. „Evropa mnogo duguje Vladimiru Zelenskom“, rekao je Šolc i istakao da je ukrajinski lider, po njegovom mišljenju, dao veliki doprinos evropskom jedinstvu.
Nagrada Karlo Veliki se dodeljuje svake godine za doprinos ujedinjenju Evrope. Poslednjih godina dodeljena je papi Franji, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu.
17:23 14.05.2023
Ukrajinska vojska granatirala je u nedelju popodne Kijevski rejon Donjecka. Ispaljeno je 10 raketa iz višecevnih raketnih sistema, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
13:39 14.05.2023
Za nešto više od godinu dana Nemačka je pomogla Ukrajini sa 17 milijardi evra, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vladimirom Zelenskim.
Prema njegovim rečima, od početka oružanog sukoba, „samo bilateralna (ne uzimajući u obzir udeo Berlina u zajedničkim paketima sa drugim državama) podrška Ukrajini iznosila je 17 milijardi evra“.
„I stvorili smo uslove da se u narednim godinama nastavi sa pružanjem ove pomoći“, rekao je Šolc.
Zelenski je takođe potvrdio iznos podrške, navodeći 11 milijardi evra opšte, vojne i humanitarne pomoći koju je Berlin pružio od početka godine.
13:15 14.05.2023
Mađarske zastave na zgradi parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mađarski ministar ide u Kinu da razmotri plan za rešavanje ukrajinskog konflikta
12:23 14.05.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
◾U području Ternopolja i Petropavlovke, Dnjepropetrovska oblast, granatirane su privremene baze ukrajinskih snaga i skladišta. Cilj je postignut: svi objekti su pogođeni.
◾Komandir Vjačeslav Makarov, koji je komandovao snagama u području sela Krasno, DNR, preminuo je od rana, zadobijenih tokom odbijanja napada Oružanih snaga Ukrajine. 4. Motorizovana brigada je odbila napad. Gubici neprijatelja su iznosili oko 200 poginulih i ranjenih vojnika;
◾Jurišni odredi, uz podršku Vazdušno-desantnih snaga Rusije, nastavljaju borbe za zapadne četvrti Artjomovska. Svi vojnici koji su se istakli u borbama su dobili državne nagrade;
◾Severno i južno od Artjomovska neprijatelj je u više navrata pokušavao da probije odbranu ruskih trupa. Zamenik komandanta korpusa za vojno-politički rad, pukovnik Brovko, herojski je poginuo odbijajući napade.
◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledar-Artjomovsk premašili su 400 poginulih i ranjenih vojnika;
◾Ruska 200. Motorizovana brigada odbila je šest napada istočno od Bogdanovke u DNR, uključujući jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine, koje su brojale više od 100 ljudi;
◾Oboren oborila ukrajinski lovac Su-27 u blizini Novogrodovke, DNR.
11:25 14.05.2023
Ukrajinski piloti stigli su u Veliku Britaniju na obuku upravljanja lovcima F-16, saopštio je zvanični predstavnik Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Jurij Ignat.
„Komanda ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva već je odabrala nekoliko desetina ukrajinskih pilota koji će proći obuku za letove na višenamenskim lovcima F-16. <…> Odabrani su najbolji ukrajinski piloti koji govore engleski i imaju borbeno iskustvo“, rekao je Jurij Ignat za Kijev Post.
Precizirano je da će Velika Britanija biti prva zemlja koja će početi da obučava ukrajinske pilote.
Predstavnik Vazduhoplovstva je naglasio da čim Ukrajina završi obuku, zemlja će konačno preći na njih. Pre slanja na obuku, piloti su trenirali na virtuelnom simulatoru.
09:39 14.05.2023
Ruski artiljerci osujetili su dva pokušaja ukrajinskih trupa da izvrše rotaciju u području ​​Kamenke i Berestova u Harkovskoj oblasti, rekao je Sergej Žibinski, portparol grupe Zapad, Ministarstva odbrane Rusije.
Pored toga, u selu Peščano, artiljerci su uništili američku samohodnu haubicu M109 „Paladin“, a u području Kislovke i Stepove Novoselovke – dve posade minobacača.
09:15 14.05.2023
Vladimir Zelenski razgovarao je u Berlinu sa nemačkim predsednikom Frank Valterom Štajnmajerom.
Prema pisanju lista Bild, Zelenski je iz Rima stigao u Berlin vojnim avionom nemačkog ratnog vazduhoplovstva, u pratnji lovaca „Eurofajter”.
07:56 14.05.2023
Objekat transportne infrastrukture oštećen je u Novobavarskom okrugu Harkova, napisao je na svom Telegram kanalu Oleg Sinegubov, načelnik regionalne vojne administracije.
07:20 14.05.2023
Ruska vojska preuzela je punu vatrenu kontrolu nad delom autoputa kod sela Novokalinovo kod Avdejevke, rekao je Sputnjiku borac grupe Jug.
07:19 14.05.2023
Ruski artiljerci su uništili dve privremene baze ukrajinskih trupa u području Kamensko i Novodanilovka u Zaporoškoj oblasti, rekao je za Sputnjik portparol grupe Istok Aleksandar Gordejev.
Uništena je haubica Msta-B u području Temirovke.
Pored toga, u pravcu Zaporožja, vojska je odbila napad višecevnim raketnim bacačem "hajmars": protivvazdušni raketni sistemi Buk oborili su tri projektila.
07:10 14.05.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u nedelju u Berlin.
07:08 14.05.2023
U Kijevu i Harkovskoj oblasti odjeknule su eksplozije, piše Strana.ua na svom Telegram kanalu, pozivajući se na vlasti.
07:05 14.05.2023
Eksplozije su odjeknule u Sumskoj i Ternopoljskoj oblasti, javila je ukrajinska agencija TSN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala