- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mađarski ministar ide u Kinu da razmotri plan za rešavanje ukrajinskog konflikta

CC0 / Pexels/Gergely Meszárcsek / Mađarske zastave na zgradi parlamenta
Mađarske zastave na zgradi parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da će posetiti Kinu kako bi razmotrio puteve regulisanja ukrajinskog konflikta i dodao da će u ponedeljak u Pekingu imati sastanke sa kineskim rukovodstvom.
„U našem komšiluku je rat, Evropa je zahvaćena vojnom psihozom, zato napori u podršci miru imaju poseban značaj i moraju se stalno jačati. Mi podržavamo mirovni plan koji je predložila Kina i to iz dva razloga. Prvo zato što ima za cilj postizanje mira, a drugo zato što postoji. Konačno se pojavilo nešto što nije usmereno na nastavak rata u Ukrajini, već na njegovo okončanje“, napisao je mađarski ministar na društvenim mrežama.
Sijarto je potvrdio, da je Mađarska zainteresovana za razvoj trgovinsko-ekonomskih veza sa Kinom, između ostalog i na nivou Evropske unije.

„Ne želimo da budemo svedoci pogoršanja odnosa između Evrope i Kine. Mi Kinu ne posmatramo kao izvor rizika, već kao zemlju sa kojom imamo velike mogućnosti za saradnju“, naveo je on.

Podsetio je da kineske kompanije aktivno rade u Mađarskoj, pre svega u perspektivnoj oblasti kao što je proizvodnja akumulatora za električne automobile. Dodao je da je Mađarska postala mesto susreta zapadnoevropskih i kineskih investicija.
Kako je saopštila informativna agencija MTI, Sijarto će u Pekingu imati sastanak sa rukovodiocem kancelarije Komisije Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Jiom, ministrom inostranih poslova Kine Cin Ganom, ministrom trgovine Van Ventaom, kao i rukovodiocima velikih kineskih kompanija.
Krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.
U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
SVET
Sijarto: Evropska unija ne sme da postane „anti-kineski blok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala