Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak se oglasio uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine

© Sputnik / Lola Đorđević Miroslav Lajčak
 Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da je tokom nedavnog sastanka u Prištini, u okviru priprema za sledeću rundu dijaloga na tehničkom nivou u Briselu, na sastanku sa Aljbinom Kurtijem ukazao na važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordinisanih poteza koji bi mogli da poremete proces normalizacije.
„Tokom sastanka u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem, razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Briselu, a ja sam istakao potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa. Takođe sam naglasio važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordinisanih poteza koji bi potencijalno mogli da poremete proces”, naveo je Lajčak.
Lajčak je, sumirajući prethodnu nedelju, na Fejsbuku* napisao da je tom prilikom istakao potrebu punog fokusa na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i aneksa dogovorenog u Ohridu.
On je izrazio zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije, o čemu su ga, kako je naveo, upoznali predstavnici civilnog društva i političkih partija tokom posete tom delu KiM.
„Nažalost, ono što sam čuo zabrinulo me je. Stoga sam ponovio potrebu da se izbegne svaka mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusira na normalizaciju”, poručio je Lajčak.
On se osvrnuo i na posetu Beogradu, gde se u petak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.
„Tokom našeg sastanka, razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i njegovog Aneksa od 18. marta kako bismo se pripremili za sastanak u Briselu koji će se održati sutra”, naveo je slovački diplomata.
On je izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
SRBIJA
Može li Lajčak da spreči da evropska diplomatija na Kosovu - potpuno kapitulira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala