- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Najnovija raketna korveta „Merkur“ primljena u Ratnu mornaricu Rusije

© Sputnik / Pavel Bыrkin / Uđi u bazu fotografijaKorveta "Merkur"
Korveta Merkur - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
Pratite nas
Najnovija ruska raketna korveta projekta 20380 „Merkur“, koja je napravljena za Crnomorsku flotu, primljena je u sastav Ratne mornarice Rusije, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

„Nova korveta ima niz odličnih karakteristika. Ona predstavlja kombinaciju visokih plovidbenih kvaliteta i savremenog udarnog oružja koje će omogućiti korveti da efikasno izvršava zadatke u sastavu grupe i samostalno s ciljem pouzdane zaštite nacionalnih interesa Rusije u morskoj i okeanskoj zoni. Zahvaljujem se konstruktorima i brodograditeljima koji su napravili korvetu“, rekao je komandant ruske mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov.

Ceremonija podizanja Andrejevske zastave na korveti održana je u gradu Baltijsku u Kalinjingradskoj oblasti. Prisustvovali su, pored Jevmenova, gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov, predstavnici komande Baltičke i Crnomorske flote, Ujedinjene korporacije za brodogradnju i generalni direktor „Severnog brodogradilišta“ Igor Orlov.
„Merkur“ je peta korveta koja je napravljena u „Severnom brodogradilištu“ po projektu 20380 koji je razvio Centralni konstruktorski biro „Almaz“. Prethodne četiri korvete – „Stereguršči“, „Sobraziteljni“, „Stojki“ i „Bojki“ u službi su Baltičke flote.
Višenamenske korvete projekta 20380 su dizajnirane za otkrivanje i uništavanje protivničkih podmornica i brodova, obezbeđivanje desanta, kao i za rešavanje različitih zadataka u bližoj morskoj zoni. Brodovi su opremljeni artiljerijskim, protivraketnim, protivpodmorničkim, sonarnim i radarskim sistemima, kao i hangarom za helikopter Ka-27.
Rakete kalibar gađaju objekte u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
RUSIJA
„Smrtonosni i precizni“: Američki ekspert o ruskim „Kalibrima“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala