- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina nastavlja mirovne napore: Specijalni predstavnik ide u pet zemalja, cilj - rešiti ukrajinsku krizu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZastava Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Pratite nas
Specijalni predstavnik Kine za pitanja Evroazije Li Hui u okviru svoje turneje koja počinje 15. maja posetiće Ukrajinu, Poljsku, Francusku, Nemačku i Rusiju radi razmatranja političkog rešavanja ukrajinske krize, izjavio je na brifingu portparol Ministarstva inostranih poslova te zemlje Vang Venbin.
On je istakao da je poseta specijalnog predstavnika pomenutim državama još jedan pokazatelj da je Kina posvećena promovisanju mira i pregovorima. Prema rečima diplomate, to u punoj meri demonstrira da je Kina „čvrsto na strani mira“.
Diplomata je naglasio da je zbog odugovlačenja i zaoštravanja ukrajinske krize, Kina spremna da nastavi svoju konstruktivnu ulogu u postizanju međunarodnog konsenzusa u cilju prekida vatre, početka mirovnih pregovora i sprečavanja dalje eskalacije situacije.
Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je krajem aprila sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i istakao da, kada je reč o ukrajinskoj krizi, Kina je uvek bila na strani mira. Nakon razgovora dvojice lidera, kineski MIP objavio da će specijalnu kinesku delegaciju za rešavanje ukrajinske krize koja će biti upućena u Kijev i druge zemlje predvoditi bivši kineski ambasador u Rusiji Li Hui.
Istovremeno, Zelenski je imenovao bivšeg ministra za pitanja strateških grana industrije Pavla Rjabikina za ambasadora Ukrajine u Kini.
Kina je prethodno objavila plan od 12 tačaka za uspostavljanje sveobuhvatnog prekida vatre u Ukrajini. Rusija je pozdravila kineske predloge za rešenje sukoba u Ukrajini i potvrdila da je otvorena za ostvarenje ciljeva specijalne operacije političkim i diplomatskim načinima.
Moksovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
RUSIJA
Putin: Kineski plan može biti osnov za rešavanje ukrajinske krize; Si: Uvek na pravoj strani istorije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala