- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Kineski plan može biti osnov za rešavanje ukrajinske krize; Si: Uvek na pravoj strani istorije

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMoksovski Kremlj
Moksovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Mirovni plan Kine za Ukrajinu može biti uzet kao osnova za rešavanje konflikta mirnim putem, ali onda kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Naravno, nismo zaobišli ni situaciju u Ukrajini. Smatrao da su mnoge stavke iz kineskog plana u skladu sa ruskim pristupom i da mogu biti uzete kako osnova za rešavanje konflikta u Ukrajini mirnim putem kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu. Ipak, za sada ne vidimo da postoji takva spremnost“, rekao je Putin novinarima posle pregovora sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Si je izjavio da Peking aktivno nastoji da doprinese obnavljanju pregovora za rešavanje ukrajinskog konflikta.
Kineski lider je takođe podvukao da se Peking rukovodi Poveljom Ujedinjenih nacija i „pridržava objektivnog i nepristrasnog stava".

„Uvek smo za mir i dijalog, čvrsto stojimo na pravoj strani istorije", zaključio je on.

Podsetimo, krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.
U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.
O planu Kine za prekid ratnog sukoba u Ukrajini i tome kako se razlikuje od indijskog predloga svoje mišljenje dala je i Ljubinka Milinčić u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“:
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
SVET
Blinken: U kineskom planu za Ukrajinu ima pozitivnih elemenata...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala