- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blumberg: EU može zvanično da zabrani Nemačkoj i Poljskoj snabdevanje naftom iz Rusije preko „Družbe“

© AP Photo / Petar PetrovNaftovod "Družba"
Naftovod Družba - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Pratite nas
Evropska unija je predložila da se preko naftovoda „Družba“ zvanično prekinu isporuke ruske nafte iz Rusije u Nemačku i Poljsku, objavila je agencija „Blumberg“, pozivajući se na dokumenta u koja je imala uvid.
Prema saopštenju, za te zemlje su napravljeni izuzeci u okviru sankcija EU, međutim, u skladu sa dokumentima, postoji predlog da se izuzmu iz posebnih odredbi.
Na osnovu informacija „Blumberga“, Nemačka i Poljska su već prestale da dobijaju sirovu naftu tim naftovodom, ispunivši prethodne obaveze da smanje troškove.
„Izuzeci koji dozvoljavaju protok (nafte) preko južnog kraka gasovoda, koji snabdeva Mađarsku, Slovačku i Češku, ostaće na snazi“, ističe se u saopštenju.
Prethodno je portal „EU obzerver“ objavio da postoji mogućnost da će Evropska unija u novi paket sankcija Rusiji uvrstiti i kompanije iz Hongkonga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije, Irana i Uzbekistana jer one potencijalno mogu da pomognu u zaobilaženju sankcija protiv Rusije, kao i da se Nemačkoj zabrani uvoz nafte cevovodom „Družba“.
Naftovod „Družba“ snabdeva naftom beloruske rafinerije i Evropu. Cevovod se proteže od Samarske oblasti, prolazi kroz Brjansk, a zatim se račva na dva dela: severni i južni - prolazi kroz Belorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Češku, Slovačku, Nemačku, Mađarsku.
Teretni brod - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
SVET
„Blumberg“: EU će zabraniti ulazak brodovima u svoje luke koji prevoze rusku naftu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala