- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajinska kontraofanziva unapred osuđena na propast

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaSVO
SVO - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Takozvana kontraofanziva, koju već nedeljama najavljuje Kijev, dovešće do ogromnih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine i unapred je osuđena na propast. U slučaju da ukrajinske snage krenu u napad, Rusija će odgovoriti silovito – masovnim raketnim napadima, predviđaju ruski vojni eksperti.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je ranije govorio da uspeh predstojeće kontraofanzive zavisi od isporuka oružja sa Zapada i pretio zauzimanjem Krima, sada izjavljuje da je Ukrajini potrebno više vremena za početak kontraofanzive, te da treba sačekati da stignu „neke stvari“, kao na primer oklopna tehnika, jer će u suprotnom gubici biti veliki.
Mediji procenjuju da bi ofanziva mogla da počne u proleće ili rano leto, dok Vitalij Kiseljov, vojni ekspert iz Luganska, precizira da bi se to moglo dogoditi u periodu od 10. do 22. juna.
„U Ukrajini shvataju da će ova ofanziva biti neuspešna, katastrofalna za ukrajinske oružane snage, a s druge strane Sjedinjene države ih teraju na to. Američke vlasti moraju da opravdaju pred svojim biračima i poreskim obveznicima zašto ogroman novac i ogromne količine oružja upumpavaju u Ukrajinu... Zbog toga će oni primoravati Ukrajinu da krene u ofanzivu, a to što će se ta ofanziva za Ukrajinu završiti katastrofalno, to SAD ne brine“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.
Prema navodima zapadnih medija, Zapad je od decembra isporučio Ukrajini više od 200 tenkova i 300 borbenih vozila pešadije u sklopu priprema Kijeva za kontraofanzivu, dok ukrajinska vojska trenutno broji 700.000 pripadnika. Jedan deo snaga opremljen je zapadnim oružjem, a drugi sovjetskim koje su Kijevu predale države koje su nekada bile u sastavu Varšavskog pakta.
Kijev tvrdi da je formirao osam brigada sa oko 40.000 vojnika koje su spremne za ofanzivne operacije.
Uprkos svemu, ocenjuje Litovkin, i dalje je pod znakom pitanja da li će se Ukrajina usuditi da krene u kontraofanzivu.
„Ukrajina nema mogućnosti da krene u ofanzivu. Nemaju jurišnu avijaciju, bombardere, jurišne helikoptere, a bez svega toga ofanziva je besmislena, jer ih niko neće pokrivati iz vazduha. Naša avijacija i naši projektili će razneti sva njihova oklopna vozila, sve tenkove, sve oklopne transportere, svu artiljeriju, tim pre što imaju veoma slabu protivvazdušnu odbranu. Dakle, Ukrajina ne želi da krene u ofanzivu, ali je primoravaju. Šta će se dešavati, videćemo“, kaže Litovkin.
© AP Photo / Andrew KravchenkoUkrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da je Ukrajini potrebno više vremena za početak kontraofanzive, te da treba sačekati da stignu „neke stvari“, kao na primer oklopna tehnika, jer će u suprotnom gubici biti veliki
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da je Ukrajini potrebno više vremena za početak kontraofanzive, te da treba sačekati da stignu „neke stvari“, kao na primer oklopna tehnika, jer će u suprotnom gubici biti veliki

Kijev želi da otcepi Krim od Rusije

Želeo Zelenski da napadne ili ne, NATO stratezi već govore o kontraofanzivi kao odobrenom planu.
„Sve njihove akcije koordinišu NATO oficiri, čak i terorističke napade, uključujući i one na Vladlena Tatarskog, Dariju Duginu i Zahara Prilepina. Sve se kordiniše iz Vašingtona i Londona, a možda čak i više iz Londona nego iz Vašingtona. O tome svedoči činjenica da je napad na Kremlj bio tempiran sa krunisanjem Čarlsa Trećeg. Dakle, to ukazuje da London vodi glavnu reč u terorističkom ratu protiv Rusije“, kaže ruski ekspert Igor Nikulin.
Ruski eksperti ukazuju na to da su moguća dva scenarija ukrajinske kontraofanzive - jedan predviđa napad u zoni specijalne operacije, a drugi uključuje i ofanzivu na ruske gradove.
Teško da oni to mogu da urade, jer su naši gradovi dobro čuvani, a ako se usude da to urade napadi na njihove gradove bi bili razarajući. Mi imamo mogućnosti da postavimo Ukrajinu na svoje mesto“, ističe Litovkin.
Planovi ukrajinske vojske za kontraofanzivu uključuju više pravaca. Glavni pravac kontraofanzive mogao bi biti prema jugu, kako bi se presekao kopneni koridor između Rusije i Krima.
Stručnjaci očekuju napad i na Zaporošku oblast. Upozoravaju i da je moguć pokušaj zauzimanja Zaporoške nuklearne elektrane, najveće u Evropi, koja je pod kontrolom ruskih snaga.
Lider pokreta „Zajedno sa Rusijom” Vladimir Rogov navodi da su strategiju i taktiku predstojeće kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti, razradili američki i britanski stručnjaci.
„Oni se spremaju da napadnu Dnjepar u rejonu Hersona i branu Kahovske hidroelektrane u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane. Spemaju se za napad na našu vojsku u rejonu Artjomovska ili u Donjecku. Videćemo...“, kaže Litovkin.

Rusija ojačala odbranu

Podsećajući da su mnogi ukrajinski vojnici prošli obuku u zemljama NATO-a i da ih Zapad neprestano naoružava, pojedini ruski eksperti ukazuju da ne treba potcenjivati protivnika, ali istovremeno naglašavaju da su ruske Oružane snage dobro upoznate sa planovima ukrajinske vojske.
Duž stotine kilometara linije fronta ruske snage su ojačale odbranu, a veliki deo tehnike koja se isporuči Ukrajini ruske Vazdušno-kosmičke snage uništavaju pre nego što stigne na front.
Dok neki ukrajinski zvaničnici i zapadni saveznici kažu da je uspeh kontraofanzive ukrajinskih snaga ključan, Mihail Podoljak, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog, napominje da se kontraofanziva ne može porediti sa holivudskim filmom u kojem jedna bitka može da odluči o budućem ishodu događaja.
Litovkin naglašava da NATO stoji iza Ukrajine i gura Kijev u ofanzivu, ali da se zapadna Alijansa neće direktno umeštati u sukob u Ukrajini.
„NATO-u je jasno da ne treba da se sukobljava sa nuklarnom silom kao što je Rusija, jer Rusija, u tom slučaju, može da izvede nuklearni napad na zemlje NATO-a. Mi nećemo naneti nuklearni udar na teritoriju Ukrajine, ali bismo po zemljama NATO-a mogli. Imamo takvu odredbu u doktrini da ako našu zemlju napadne država ili koalicija država koje poseduju nuklearno oružje, a NATO je upravo takva koalicija, onda imamo pravo da upotrebimo nuklearno oružje“, zaključio je Litovkin.
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
RUSIJA
Mediji: Zapad veruje da će kontraofanziva Kijeva „pripremiti teren“ za pregovore s Moskvom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala