- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Zapad veruje da će kontraofanziva Kijeva „pripremiti teren“ za pregovore s Moskvom

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
Pratite nas
Na Zapadu smatraju da bi eventualna kontraofanziva Kijeva mogla da „pripremi teren” za pregovore s Moskvom do kraja godine, a više nisu toliko skeptični ni prema pomoći Kine u uticaju na Rusiju da prihvati dijalog, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na evropske i američke zvaničnike.
„Planirana prolećna kontraofanziva Ukrajine mogla bi da pripremi teren za pregovore Kijeva i Moskve do kraja godine, a Kina bi mogla da pomogne da se Rusija dovede za pregovarački sto“, piše list.
Prema navodima lista, spremnost da se „zaoštre“ pregovori i da se u njihovu organizaciju uključi Kina predstavlja pomak u stavu Zapada, posebno Sjedinjenih Američkih Država koje su se skeptično odnosile prema svakom učešću Pekinga u rešavanju ukrajinske krize.
„Taj pristup je zasnovan na uverenju da nijedna od strana nije sposobna da nastavi borbu beskonačno i da spremnost Pekinga da igra ulogu u međunarodnim mirovnim pregovorima mora biti proverena“, piše list.
Prema podacima evropskih činovnika, u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD zalažu se za pregovore Rusije i Ukrajine, dok su Stejd department i CIA skeptičniji i žele da vide kontraofanzivu Kijeva.
Činovnici iz Nemačke i Francuske navode da će Bela kuća pokušati da doprinese održavanju pregovorima nakon očekivanih uspeha ukrajinske kontraofanzive.
Premijer Ukrajine Denis Šmigalj je početkom aprila izjavio da bi ukrajinska kontraofanziva mogla da počne na leto, a kasnije je rekao da će početi vrlo ubrzo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala