- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pokreću se razgovori: Zemlje BRIKS-a mogle bi da uvedu zajedničku valutu

© AP Photo / Pavel GolovkinLideri BRIKS-a na samitu u Brazilu
Lideri BRIKS-a na samitu u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Na samitu zemalja članica BRIKS-a u avgustu razgovaraće se o mogućnosti uvođenja zajedničke valute za obračune u međusobnoj trgovini, saopštila je ministar spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor za „Blumberg“.
Samit BRIKS-a održaće se 22. avgusta u Johanesburgu. Po rečima Pandor, zajednička valuta unutar bloka BRIKS je pitanje o kome treba razgovarati „kako treba“.
„Mislim da ne treba uvek da pretpostavljamo da će ideja uspeti, jer je ekonomija veoma komplikovana i morate uzeti u obzir sve zemlje, posebno u situaciji niskog rasta kada izlazite iz krize“, istakla je Pandor.
Kako je dodala, zemlje BRIKS-a su se pitale zašto u međusobnoj trgovini ne mogu da koriste svoje valute umesto američkog dolara, što je i pokrenulo diskusiju o zajedničkoj valuti.
U međuvremenu, šef Centralne banke Južne Afrike Lesedža Kanjago objasnio je za „Blumberg“ da će stvaranje jedinstvene valute pokrenuti razgovore o stvaranju jedinstvene banke BRIKS-a.
„Ne znam kako ćemo govoriti o valuti koju izdaje blok zemalja koje se nalaze u različitim geografskim tačkama, jer su valute nacionalne po svojoj prirodi. Na primer, kada je formirana evrozona, oni su morali da potpišu sporazum prema kojem su sve zemlje morale da predaju svoje valute“, kazao je Kanjago.
BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Ranije ove godine, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je „više desetina“ zemalja izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, uključujući Alžir, Argentinu, Bahrein, Bangladeš, Indoneziju, Iran, Egipat, Meksiko, Nigeriju, Pakistan, Sudan, Siriju, Turska, Ujedinjene Arapske Emirate i Venecuelu. Saudijska Arabija, Egipat i Bangladeš stekli su udeo u Novoj razvojnoj banci, finansijskoj organizaciji BRIKS-a.
U avgustu će se u Johanesburgu održati samit bloka na koji su pozvani lideri svih zemalja članica organizacije.
Znak BRIKS-a u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
RUSIJA
Red pred vratima BRIKS-a: Još 19 država želi da uđe u organizaciju
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
SVET
„Najveći finansijski terorista na svetu“: Da li je dedolarizacija odmakla dalje nego što se misli
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala