- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kraljevski maniri posuti blatom

© JAVIER SORIANOGeršon Jabusele
Geršon Jabusele - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Ne treba štedeti reči hvale za podvig košarkaša Real Madrida, ali s obzirom da nose zvanje „kraljevskog kluba“ upada u oči ponašanje koje ne priliči kralju. Geršon Jabusele koji je u drugoj utakmici plej-of serije rvačkim zahvatom oborio Dantea Egzuma dobio je ovacije i od navijača, ali i od španske „Marke“ koja veliča Francuza uprkos ružnim scenama.
Košarkaši Partizana nisu uspeli posle dramatične serije sa Real Madridom da dođu do Fajnal-fora Evrolige, a Real je nekim čudom uspeo da ostavi u senci tuču, suspenzije, povrede i svu napetost koja je pratila ovih pet utkamica.
Dok će Geršon Jabusele kod igrača i navijača Partizana, ali i svih onih koji gaje sportski duh, ostati upamćen u ovoj seriji po sramotnom startu nad Danteom Egzumom u španskoj javnosti će ostati upamćen kao jedan od heroja Realove pobede.
U žaru borbe Egzum je naleteo na Rudija Fernandesa, a obojica košarkaša ostala su da leže na parketu sa bolnim grimasama. Navijači Reala jedva su dočekali nešto grublji faul košarkaša Partizana i počeli su da uzviču „Jabusele, Jabusele“ iako je i njihov igrač ležao na parketu.
Jasno je da su navijači Reala francuskog košarkaša doživeli kao heroja posle poteza u drugoj utakmici serije iako je Jabusele tada dobio suspenziju na narednih pet utakmica, iako je bilo govora da za takav start kakav je on napravio nad Egzumom može da se dobije i dugogodišnja kazna.
Uprkos tome što od te druge utakmice Jabusele nije mogao da igra, španska „Marka“ piše o tome da je upravo Francuz jedan od faktora pobede „kraljevskog kluba“.
„Jabusele, od kontroverze do ekstaze u preokretu - Ovo je Madrid“, naslov je teksta „Marke“ koji govori o tome koliko je Jabusele na dve utakmice doneo Realu, iako su Madriđani poraženi u ta dva meča.
„Geršon Jabusele je jedan od najbitnijih protagonista četvrtfinalne serije Evrolige između Real Madrida i Partizana. Njegovo ime će biti povezano, mada možda ne na najlepši način, sa sudarom koji se završio najneverovatnijim preokretom belih. Možda ne sasvim sportski, ali on je bio zapažena figura na poslednjem meču serije posle koga se Real kvalifikovao za Fajnal for u Kaunasu. Jabusele je za tri nedelje prošao put od raja do pakla. Bio je i više nego učesnik tuče koja se desila na drugom meču, kada se desio ružan napad na Dantea Egzuma. Kažnjen je sa pet utakmica, nije putovao u Beograd, a njegova slika se promenila! Dobijao je aplauze kada god je igrao u ligi i dvorana je njega uvek najviše pozdravljala. Kada je Egzum u petom meču grubo faulirao Rudija Fernandeza navijači nisu oklevali da mu uzviknu ime“, piše španski novinar Eugeni Munjoz.
Realov „heroj“ uleteo je na teren posle pobede u petoj utakmici u Madridu i pokazivao prstom na parket provocirajući igrače Partizana i izgovarajući „Ovo je Madrid“.
Da se vratimo kraljevskim manirima. Kada kraljevima dolaze gosti onda je i doček za te goste kraljevski, a ukoliko dođe do greške dođe i do izvinjenja. Naglasio je posle tuče u drugoj utakmici Željko Obradović da je Partizan sjajno ugošćen u Madridu, ali slika iz „Vizink arene“ ipak neće ostati upamćena kao gostoljubiva.
Ružan faul Serhia Ljulja uspeo je da isprovocira Kevina Pantera, ali Jabusele je definitvno nadmašio sve bacajući Egzuma na pod. Dan kasnije na društvenoj mreži stigla je objava izvinjenja, međutim košarkaš Partizana je posle poraza otkrio da mu se Francuz nikada nije lično izvinio i daje time pokazao koliko je Real „prljav klub“.
Suspenzija za Jabuselea nije značila gotovo ništa! Umesto da ona posluži kao opomenu pred veću kaznu, francuski košarkaš nastavio je da se ponaša neprofesionalno i nesportski. Dok je Matijas Lesor u završnici meča šutirao slobodna bacanja Jabusele ga je dozivao iz publike pokušavajući da ga omete.
Ostaje upitno i koliko je zaista u te prve dve utakmice Jabusele bio značajan faktor Reala i zašto se toliko veliča. Madriđani su sa njim te dve utakmice izgubili, a on je u prvoj dao 14 poena, upisao četiri skoka i dve asistencije dok je u drugoj uspeo da ubaci samo tri poena uz identičan broj skokova i asistencija.
*Pogledajte novo izdanje emisije Miljanov korner.
Matijas Lesor sa navijačima nakon utakmice - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SPORT
Igrače Partizana u Beogradu dočekala pesma: Lesor se slomio i zaplakao pred „Grobarima“ /video/
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SPORT
Amerika nastavlja da ponižava Jokića
Mario Hezonja - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SPORT
Sumnja se da je Partizan oštećen u Madridu – Hrvat gazio liniju kod ključne trojke Reala? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala