- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako su Željka, Rusija i Kina „oduvali“ nemačkog turistu na Ist Riveru

© Sputnik / Dmitry AstakhovSednica SB UN
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Govor Željke Cvijanović, srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH bio je toliko ubedljiv da se potpuno i zaboravilo šta je sve pre nje izgovorio nemački turista Kristijan Šmit, mišljenje je banjalučkog politikologa Anđelka Kozomare.
Na sednici Saveta bezbednosti o BiH u Njujorku u sredu se po prvi put, pored takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita, čuo i glas iz Republike Srpske. Situaciju u ovoj zemlji iznela je Željka Cvijanović uz jasnu poruku da Srpska neće dozvoliti gaženje Ustava i despotsku vlast OHR-a.

Šmitov izveštaj oduvali srpski argumenti

Kozomora smatra da je Cvijanovićeva svojim nastupom „oduvala“ izveštaj Kristijana Šmita u kome je dominirala njegova frustracija Miloradom Dodikom i Republikom Srpskom, koje je naveo kao jedini remetilački faktor u BiH.
„Ovo je možda bio najefektniji i najbolji nastup Republike Srpske u nekoj međunarodnoj instituciji. Nikada nijedan predstavnik BiH nije dao tako argumentovano stanje onoga što se posle Dejtonskog mirovnog sporazuma događalo u BiH. Jasno je do znanja stavila da su svih ovih godina najveći problem bili visoki predstavnici koji su nametali razne mere u odluke. Što znači da su oni oni bili taj remetilački faktor koji je destabilizovao ovu zemlju,“ ističe Kozomara.

Nemački turista se ponizio

Po njegovom mišljenju, Šmit se ponizio na ovoj sednici i trebalo bi da sam odustane od pozicije koju zauzima u Sarajevu.
„Činjenica je da su dve delegacije - Rusije i Kine, uz srpskog člana iz BiH izašle za vreme njegovog govora. Pre toga je sa ruske strane rečeno da Šmit nema mandata SB UN za funkciju koju obavlja. Sve to je jasna poruka kakav odnos prema njemu imaju. To je bilo ozbiljno poniženje za njega i trebalo bi zbog toga da sam podnese ostavku na mesto na kome se trenutno nalazi,“ kaže naš sagovornik uz napomenu da je iznenađen licemerjem SB UN.
„Čast izuzecima, Rusiji i Kini, ali SB UN je dozvolio da im se obrati osoba (Kristijan Šmit) koju oni nisu imenovali za visokog predstavnika u BiH, kao je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dakle, prihvata se da nekakav izveštaj podnosi neovlašćena osoba. To nije, naravno, jedini argument za ovo licemerje SB UN jer, mnogo je naopakih odluka poslednjih godina kojim je najviši organ UN pokazao kako se odnosi prema ostatku sveta,“ kaže Kozomara.

Rusija zatražila hitno zatvaranje OHR

U Šmitovom izveštaju, dodaje naš sagovornik, izneto je mnogo neistina i kleveta. On je očigledno isfrustriran odnosom RS i Milorada Dodika prema njemu.
„On prosto ne može da se pomiri sa činjenicom da za RS i njene predstavnike „ne postoji“. Njegovo nediplomatsko ponašanje i nevaspitanje pokazalo se i pred samu sednicu SB UN kada je zapretio predsedavajućoj Predsedništva BiH Željki Cvijanović da će on preduzeti mere koje joj se neće dopasti ako bude osporavala njegovo pravo da se obrati SB UN. To do sada nikada nijedan stranac nije uradio, da tako drsko zapreti nekom legitimno izabranom zvaničniku u BiH,“ ističe Kozomara.
Željka Cvijanović je istakla i da Šmit nastavlja da pravi eksperiment od BiH, stavljajući se iznad demokratski izabranih institucija, za šta mu Dejtonski sporazum nije dao mandat. Takođe je dodala i da nepromišljeno uplitanje OHR-a češće stvara nego što rešava probleme, a da to što Srpska ne dopušta strancima da je tretiraju kao kolonijalni posed i uzurpiraju njena prava, nazivaju „secesionističkom retorikom“, što je zamena teza.
Šmitovom izveštaju suprotstavio se i ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja, ukazujući na štetno delovanje međunarodne zajednice u BiH, a od Saveta bezbednosti tražio je hitno zatvaranje Kancelarije OHR.
Predsednik Ruske Federacije V. Putin sastao se sa članom Predsedništva BiH M. Dodikom - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
REGION
Dodik: Sastanak sa Putinom 23. maja /video/
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
REGION
Predsednik Narodne skupštine RS: Diplomatski potez Cvijanovićeve, Šmitov govor srbofoban
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
REGION
Željka Cvijanović napustila sednicu Saveta bezbednosti UN u vreme obraćanja Šmita /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala