- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predsednik Narodne skupštine RS: Diplomatski potez Cvijanovićeve, Šmitov govor srbofoban

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, obraćanjem u Savetu bezbednosti UN, pokazala visok stepen uvažavanja i BiH i partnera u Federaciji, te da joj na tome mogu biti zahvalni svi koji poštuju demokratske procese i evropske perspektive.
"Za razliku od izveštaja Kristijana Šmita koji je nediplomatski, pristrasan i gde se ne može sakriti nota ličnog animoziteta i srbofobije, čuli smo korektan govor i izveštaj Cvijanovićeve, koja se u odnosu na Šmita, ponašala kao diplomata", rekao je Stevandiću izjavi za Srnu.
On je naveo da se svi koji poštuju demokratske procese i evropske perspektive mogu zahvaliti srpskom članu Predsedništva BiH, dok su Šmitovim govorom oduševljeni samo oni koji su, kako kaže, zainteresovani za arapske načine vladanja i šerijatske sudove.

"Cvijanovićeva je pokazala da uvažava sve narode i ustavnu strukturu BiH. Šmit se pokazao ne samo kao čovek nedorastao diplomati", ocenio je Stevandić i dodao da je Šmitov rečnik bio u najmanju ruku uvredljiv i srbofoban.

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva Željka Cvijanović obratila se juče na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku u okviru debate o BiH i, između ostalog, od ovog tela UN zatražila da podrži BiH insistiranjem na potpunom sprovođenju slova Dejtonskog sporazuma i osudi strano mešanje u BiH kojim se podriva ovaj sporazum, krši vladavina prava, korumpira pravosudni sistem i ometa politička saradnja unutar BiH.
Cvijanović je napustila salu tokom obraćanja Kristijana Šmita jer, kako je navela, nije verifikovan u tom telu UN, nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH, stavljajući se iznad demokratski izabranih institucija, za šta mu Dejtonski sporazum nije dao mandat.
Šmitovom obraćanju nisu prisustvovali ni šefovi stalnih misija Rusije i Kine pri UN, koje ga ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
REGION
Željka Cvijanović napustila sednicu Saveta bezbednosti UN u vreme obraćanja Šmita /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala