- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brisel poziva Tbilisi: Želite u EU, pridružite se sankcijama protiv ruskog avio-sektora

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaKancelarija EU u Briselu
Kancelarija EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Evropska unija poziva Gruziju kao pretendenta na članstvo u Uniji da poštuje sankcije protiv Rusije kada je reč o zabrani letova u Rusiju i iz Rusije, rekao je portparol Evropske spoljnopolitičke službe Peter Stano.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je juče ukinuo vizni režim sa Gruzijom od 15. maja i zabranu za direktne letove ruskih kompanija u tu zemlju.
„Informisani smo o odluci ruskih vlasti. U tom kontekstu hteli bismo da podsetimo da su, zbog nezakonite agresije Rusije protiv Ukrajine, EU i niz međunarodnih partnera uveli sankcije protiv ruskog avijacionog sektora. Ne dozvoljavamo letove iz Rusije, u Rusiju i preko Rusije. EU poziva Gruziju, koja želi da postane kandidat za članstvo u Uniji, da se pridruži sankcijama, uključujući i avijacionu oblast i da se pažljivo odnose kada je reč o zaobilaženju sankcija“, rekao je Stano.
On je pozvao Tbilisi da ne dozvoli „sletanje nebezbednih ruskih aviona na svoju teritoriju“.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ukidanje viznog režima za građane Gruzije ima pre svega humanitarni karakter.
„Različite su reakcije iz Tbilisija – negativna, uzdržana. Ali, u konkretnom slučaju radi se o odluci humanitarnog karaktera“, rekao je portparol Kremlja.
Avion — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
RUSIJA
Putin potpisao: Ukinut vizni režim sa Gruzijom i zabrana letova; Gruzija poručila: Neprihvatljivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala