- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turska se nada da će sporazum o žitu biti produžen za dva meseca

© Sputnik / Burdžu Okutan / Uđi u bazu fotografijaRad Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu
Rad Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
Turska se nada da će sporazum o žitu, koji ističe 18. maja, biti produžen za najmanje dva meseca, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

„Nadam se da će na sastanku u Istanbulu biti postignut pozitivan rezultat. Mislimo da će konačnu odluku po tom pitanju doneti naš predsednik Redžep Tajip Erdogan zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Nadamo se da će sporazum biti produžen za najmanje dva meseca“, rekao je Čavušoglu nakon sastanka u Moskvi.

Uskoro počinje priprema mape puta za Siriju

Čavušoglu je rekao da je sastanak ministara spoljnih poslova Turske, Rusije, Sirije i Irana koji je održan danas u Moskvi prošao konstruktivno i efikasno.
„Istaknuta je posvećenost teritorijalnom integritetu Sirije. Postoji zajednički pristup borbi protiv terorizma, istaknuta je važnost rešavanja situacije političkim putem, zajedničkog rada na humanitarnim pitanjima i sprovođenja tog procesa bez preduslova“, rekao je turski ministar.
Po rečima Čavušoglua, postignut je dogovor da se započne priprema mape puta po fazama za normalizaciju odnosa između Turske i Sirije, te da će se time pozabaviti specijalni komitet koji će uskoro početi sa radom.
Turski ministar je takođe kazao da je tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi razgovarao o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja –situaciji u Siriji i Ukrajini, prehrambenom sporazumu, „događajima na Kavkazu i odnosima Azerbejdžana i Jermenije“. Čavušoglu nije izneo više detalja.
Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Od 18. marta 2023. Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana – do 18. maja, a Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.
Sastanak na visokom nivou o prehrambenom sporazumu održava se u Istanbulu u četvorostranom formatu 10. i 11. maja.
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
RUSIJA
Turska upozorava: Ako prehrambeni sporazum ne bude produžen neminovno sledi poskupljenje hrane u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala