- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Narod ipak ne zaboravlja podvige heroja: U „Besmrtnom puku“ u Moldaviji učestvovalo 50.000 ljudi

© Sputnik / Rodion Proka / Uđi u bazu fotografijaAkcija "Besmrtni puk" u Moldaviji
Akcija Besmrtni puk u Moldaviji - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
U akciji „Besmrtni puk“ koju je organizovala opoziciona moldavska partija „Šor“ učestvovalo je oko 50.000 ljudi koji su prošetali centralnim ulicama Kišinjeva, javlja dopisnik Sputnjika.
„Ovo nije politička akcija. Ovo je istovremeno i odavanje počasti onima koji su oslobodili našu zemlju od nacista i svojevrsni poziv današnjoj generaciji da ne zaboravi podvige heroja“, rekao je za Sputnjik poslanik parlamenta Vadim Fotesku.
Učesnici akcije su prošetali od Bulevara Stefana Velikog do spomenika „Večnost“. Nosili su fotografije svojih članova porodice koji su učestvovali u borbama za oslobođenje Moldavije i Evrope.
Uprkos tome što su prošle godine vlasti Moldavije uvele zabranu nošenja Georgijevske lente koju su proglasili za simbol agresije i propagande rata i za čije nošenje je predviđena novčana kazna, mnogi učesnici povorke nisu se odrekli tog simbola.
„Uopšte me ne zanima šta su vlasti odlučile – za mene lično Georgijevska lenta nije simbol rata, nego simbol oslobođenja. Ne plaše me ni novčane niti bilo kakve nezakonite kazne za njeno nošenje“, rekao je počasni predsednik stranke „Šor“ Valerij Klimenko.
Ustavni sud Moldavije 11. aprila je doneo odluku da je zabrana nošenja Georgijevske lente i simbola V i Z uvedena legalno, ali da se njihovo isticanje može kažnjavati samo ako se koriste za pravdanje ili veličanje vojne agresije, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. Za demonstraciju tih simbola fizičkim licima preti kazna od 250 do 500 dolara, administrativnim od 500 do 1.000 dolara, a pravnim od 1.000 do 1.670 dolara.
Premijer Moldavije Dorin Rečan izjavio je da će stanovnike republike kažnjavati za nošenje Georgijevske lente na Dan pobede, ali da će u tom slučaju policija morati da dokaže da se ona ističe s ciljem „proslavljanja rata i agresije“. Moldavska policija je upozorila građane da je nošenje Georgijevske lente zabranjeno i danas i drugih dana.
U ovom kontekstu važno je istaći da je predsednik Moldavije Maja Sandu izjavila da republika 9. maja obeležava „Dan mira“.
Podsećamo, oko 400.000 Moldavaca borilo se u sastavu Crvene armije, a 19 je odlikovano ordenom Heroj Sovjetskog Saveza.
„Besmrtni puk“ je manifestacija posvećena sećanju na učesnike i žrtve Drugog svetskog rata, koja se održava u Rusiji i brojnim zemljama. Prvi put je održana 9. maja 2012. godine u Tomsku na inicijativu lokalnih novinara, a 2013. godine postala je sveruska.
Predsednica Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
SVET
Dan pobede ne smatraju praznikom: Moldavija danas obeležava „Dan mira“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala