- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dan pobede ne smatraju praznikom: Moldavija danas obeležava „Dan mira“

© Sputnik / Rodion Proka / Uđi u bazu fotografijaPredsednica Moldavije Maja Sandu
Predsednica Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
Predsednik Moldavije Maja Sandu izjavila je da republika 9. maja obeležava „Dan mira“, te je pozvala da se oda počast ljudima koji su dali svoje živote kako bi spasili druge.
Predstavnici moldavskih vlasti položili su cveće kod Večne vatre na memorijalnom kompleksu „Večnost“ u Kišinjevu. Ceremoniji su prisustvovali predsednik zemlje Maja Sandu, predsednik parlamenta Igor Grosu, premijer Dorin Rečan, ministar unutrašnjih poslova Ana Revenko i drugi zvaničnici.
„Okupili smo se kako bismo odali počast desetinama miliona ljudi koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata. Ovde smo kako bismo odali počast herojima koji su dali najveću žrtvu – dali su živote kako bi spasili živote drugih ljudi“, kazala je Sandu.
Upitana da li se u Moldaviji danas obeležava Dan Evrope ili Dan pobede, Sandu je odgovorila: „Obeležava se Dan mira“.

„Dan pobede nije povod za praznovanje“

Premijer Moldavije Dorin Rečan i predsednik parlamenta Igor Grosu smatraju da Dan pobede nije razlog za slavlje.
„Mislim da je ovo dan sećanja kada treba da se setimo naših dedova i pradedova koji su ratovali i izgubili živote usled kataklizme prošlog veka. Nažalost, čovečanstvo još nije naučilo lekciju“, rekao je Grosu.
Njegov stav deli i premijer Rečan koji je istakao da u Moldaviji 9. maj „ne slave, nego se sećaju onih koji su poginuli, braneći svoje vrednosti“.
Memorijalni kompleks „Večnost“ u Kišinjevu podignut je u znak sećanja na vojnike koji su poginuli u borbama za oslobađanje Moldavije od nemačko-fašističkih osvajača tokom Velikog otadžbinskog rata.

Dodon prošetao sa Georgijevskom lentom

Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon učestvovao je danas u Kišinjevu u akciji „Besmrtni puk“. Učesnici akcije su prošetali centralnim bulevarom u pravcu memorijalnog kompleksa „Večnost“ kako bi odali počast učesnicima u Velikom otadžbinskom ratu.
Dodon je nosio Georgijevsku lentu čije je isticanje zabranjeno u Moldaviji, javio je reporter Sputnjika.
„Danas je Dan pobede – uprkos svim pokušajima vlasti da zastraše narod on je masovno izašao na marš. Stavio sam Georgijevsku lentu jer je to simbol naše pobede. U Moldaviji je 9. maja bio, jeste i biće Dan pobede“, rekao je Dodon za Sputnjik.
Ustavni sud Moldavije 11. aprila je doneo odluku da je zabrana nošenja Georgijevske lente i simbola V i Z uvedena legalno, ali da se njihovo isticanje može kažnjavati samo ako se koriste za pravdanje ili veličanje vojne agresije, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. Za demonstraciju tih simbola fizičkim licima preti kazna od 250 do 500 dolara, administrativnim od 500 do 1.000 dolara, a pravnim od 1.000 do 1.670 dolara.
Ranije je Nacionalni koordinacioni komitet „Pobeda“ najavio da će 9. maja biti organizovan „Marš pobede“ i šetnja „Besmrtni puk“ i pozvao je građane da se priključe u jednu zajedničku kolonu bez ikakvih partijskih obeležja. Povorka je krenula sa trga u centru Kišinjeva i završila se kod memorijalnog kompleksa „Večnost“.
Prekrajanje istorije i sve prisutnija rusofobija bile su teme govora ruskog predsednika Vladimira Putina na obeležavanju Dana pobede u Moskvi:
Pogledajte kako je paradom na Crvenom trgu u Moskvi obeležen Dan pobede:
Dan pobede - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
RUSIJA
Parada pobede u Moskvi: Obratio se Putin, prodefilovali "Iskander", "Trijumf" , "Bumerang" /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala