- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Brisel planira da zabrani Nemačkoj da kupuje naftu preko naftovoda „Družba“

© AP Photo / Petar PetrovNaftovod "Družba"
Naftovod Družba - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
Postoji mogućnost da će Evropska unija u paket sankcija uvrstiti i kompanije iz Hongkonga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije, Irana i Uzbekistana jer one potencijalno mogu da pomognu u zaobilaženju sankcija protiv Rusije, kao i da se Nemačkoj zabrani uvoz nafte cevovodom „Družba“, prenosi portal „EU obzerver“.
Izdanje ukazuje da se u nacrtu dokumenta navodi osam kineskih kompanija koje su bazirane u Hongkongu, kao i više od desetak kompanija iz navedenih zemalja. Pretpostavlja se da će im biti zabranjen izvoz robe dvostruke namene. Osim toga, u dokumentu je imenovano osam ruskih IT kompanija kojima mogu da zamrznu imovinu i da zabrane transakcije.
Potencijalna ograničenja u borbi protiv zaobilaženja sankcija su:
- zabrana brodovima koji se koriste za prevoz zabranjene vojne robe i robe dvostruke namene u Rusiji da ulaze u evropske luke, kao i onim brodovima koji prevoze rusku naftu;
- da zemlje koje kupuju robu vojne i dvostruke namene od EU neće moći da ih prevoze preko Rusije;
- u slučaju da se posumnja da neka država pomaže Moskvi da zaobiđe sankcije, toj zemlji će se zabraniti isporuka robe iz Evrope.

Predlažu se i druge sankcije, kao što je onemogućavanje Nemačkoj da dobija naftu putem naftovoda „Družba“. Pravo da tim naftovodom dobija naftu će imati samo Mađarska. Moguća su i nova ograničenja na temu viza i blokada imovine za još nekoliko desetina ruskih zvaničnika i organizacija, uključujući i manje banke. Međutim, sankcije se ne odnose na rusku kompaniju „Alrosa“ koja je specijalizovana za istraživanje, proizvodnju i prodaju dijamanata.
Predsednica Evropske komisije (EK) Ursulu fon der Lajen je tokom današnje posete Kijevu rekla da će se novi jedanaesti paket sankcija protiv Rusije fokusirati na problem zaobilaženja već postojećih sankcija.
Prema njenim rečima paket će sadržati tri osnovna elementa:
- pooštravanje postojećih mera i proširenje liste zabranjenih proizvoda. Paket će sadržati najnovije tehnologije ili delove za avione koji se isporučuju trećim zemljama, a zatim odlaze u Rusiju;
- primena novog instrumenta protiv zaobilaženja sankcija. On podrazumeva mogućnosti ograničavanja izvoza određene robe u treće zemlje ako Brisel primeti da takvi proizvodi dolaze u Rusiju. Predsednica EK je naglasila da će ovaj alat biti uključen kao poslednji, nakon veoma pažljive analize rizika i odobrenja svih zemalja članica;
- zabrana ruskih organizacija „iz senke“ i organizacija iz trećih zemalja koje namerno krše sankcije.
Predsednica Evropske komisije je zaključila da Brisel radi sve što je u njegovoj moći kako bi zaustavio vojnu mašineriju Rusije.
Evropska komisija je predložila da se analizira mogućnost ograničavanja izvoza određene robe u treće zemlje kako bi se sprečilo zaobilaženje antiruskih sankcija i pomenuti predlog je predstavila državama članicama EU 5. maja.
Teretni brod - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
SVET
„Blumberg“: EU će zabraniti ulazak brodovima u svoje luke koji prevoze rusku naftu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala