- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Maslenikov: Dan Pobjede zajednički praznik Rusije i Crne Gore

© Foto : Ambasada Ruske federacije u Crnoj GoriAmbasador Ruske federacija u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov
Ambasador Ruske federacija u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
Dan Pobjede jeste zajednički praznik Rusije i Crne Gore. Sjećamo se junačkog doprinosa naroda Jugoslavije Pobjedi u Drugom svjetskom ratu, da je u Crnoj Gori 13. jula 1941. godine podignut je prvi u tom ratu narodni ustanak protiv okupatora, izjavio je ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.
,,Deveti maj, Dan Pobjede je veliki praznik, ovog dana se sa dubokim poštovanjem i zahvalnošću sjećamo neviđenih podviga sovjetskih vojnika koji su slomili nacističku kugu, kao i nesebičnih napora onih koji su u pozadini kovali Pobjedu. Sjećanja na podvige i žrtvu naših očeva i djedova ostaće zauvijek vječni plamen u našim srcima. Pobjeda u proleće 1945. godine je udarila temelje sadašnjeg svjetskog poretka, formirala je sistem međunarodnog prava, odnosno UN i njenu Povelju“, kazao je u razgovoru sa redakcijom portala IN4S Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.
Ambasador Maslenikov rekao je da je Rusija tokom mnogo godina upozoravala druge zemlje svijeta da su zaboravljanje i falsifikovanje istorije i pouka iz Drugog svjetskog rata nedopustiva, da je oživljavanje nacizma opasno.
Nažalost, danas se ovo predviđanje potvrdilo. I danas Rusija je ponovo kao nepremostiva prepreka stala na put neonacizmu, koji je iznikao u Ukrajini, gdje se otvoreno koristi ne samo simbolika, nego i prakse nacista: van zakona su stavljeni oni građani Ukrajine koji se izjašnjavaju kao Rusi, ruski jezik je zabranjen u društvenom životu i prosvjeti, kulturno i istorijsko nasleđe zajedničko za Rusiju i Ukrajinu se urušava, neviđene razmjere su dosegla gonjenja Ukrajinske pravoslavne crkve, uništena je sloboda govora, zbog hrabrih alternativnih stavova političari, novinari i obični građani ne samo se gone, nego i fizički eliminišu.
Izjave kijevskih vlasti da su spremne da „ubijaju Ruse širom svijeta“ potvrđuju da kijevski režim nije tek samo sponzor, nego i neposredan organizator terorirstičkih napada.
,,U tom kontekstu dolazak u Kijev predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen da podrži odluku Vladimira Zelenskog upravo 9. maja jeste ne samo amoralan, nego i dokaz da je Brisel izgubio kontakt sa realnošću. Jasno je da prema briselskim pravilima šef Evropske komisije ne može da djeluje u nacionalnom svojstvu. Međutim, šta će pomisliti stotine miliona ne eksperta u evrointegracijama, nego običnih ljudi, čiji su očevi i djedovi oslobodili Evropu, kada budu čuli kako Njemica usred Kijeva traži poraz Rusije? Pogotovo, kao i prije osam decenija neprijatelj ima na raspolaganju neograničene resurse cijelog evropskog kontinenta. Međutim, i ovog puta pobjeda će biti naša“, za portal IN4S kaže Anbasador Vladislav Maslenikov.
Ambasador dodaje da Dan Pobjede jeste zajednički praznik za sve narode bivšeg Sovjetskog Saveza koji su ratovali u redovima Crvene armije. Paradi Pobjede u Moskvi će prisustvovati predsjednici Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, i premijer Jermenije, pozvan je i predsjednik Turkmenistana.
,,Naravno, Dan Pobjede jeste zajednički praznik Rusije i Crne Gore. Sjećamo se junačkog doprinosa naroda Jugoslavije Pobjedi u Drugom svjetskom ratu, da je u Crnoj Gori 13. jula 1941. godine podignut je prvi u tom ratu narodni ustanak protiv okupatora. Dana 9. maja Ambasada Rusije polaže cvijeće na spomenik Partizanu-borcu na brdu Gorica i na spomenik maršalu Sovjetskog Saveza Georgiju Žukovu u Beranama koji je podignut u decembru 2020. godine na inicijativu Beranaca. Uvjeren sam da će bratski narod Crne Gore zadržati svoju privrženost antifašizmu i neće slijediti primjer ponekih „mladih“ država članica EU, gdje se demoliraju spomenici vojnicima oslobodiocima, prepisuju istoriju i pravdaju kolaboracioniste uz potpuno zanemarivanje „starih evropejaca“ i institucija Evropske unije. Nažalost, 2022. godine Podgorica je slijedeći države članice EU glasala u Generalnoj skupštini UN-a protiv rezolucije o suzbijanju glorifikovanja nacizma. Međutim, ovu rezoluciju je izglasalo 120 zemalja, što očito pokazuje gdje je zapravo 'ispravna strana istorije'“, zaključio je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.
Poslušajte ceo govor Vladimira Putina sa obeležavanja Dana pobede:
Snimak Parade pobede sa Crvenog trga pogledajte sa prevodom na srpski:
Vojna parada na Dan pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
MULTIMEDIJA
Parada pobede na Crvenom trgu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala