- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kalabuhov: Slavimo pobedu, hrabrost i ljubav prema slobodi i otadžbini

Igor Kalabuhov - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov čestitao je Dan pobede nad fašizmom, poručivši da danas slavimo pobedu, hrabrost, ljubav prema slobodi i otadžbini.
„Velika mi je čast da vam danas čestitam bez preterivanja jedan od najznačajnih praznika u savremenoj istoriji čovečanstva, Dan pobede nad nacizmom. Na ovaj dan pre 78 godina naši preci su porazili veliko zlo i izvojevali svoje pravo na život, a time i na život svih sledećih naraštaja“, naveo je Kalabuhov u čestitki.
Svaki naš korak danas je, kaže Kalabuhov, omogućen jedino zahvaljujući beskrajnoj snazi duha naših očeva, dedova i pradedova.
„Danas slavimo pobedu, hrabrost, ljubav prema slobodi i otadžbini. Kažu da je istorija velika učiteljica života. Istorija je temelj između ostalog identičnosti naroda. Ako se istorija prepravlja to nam nosi nepopravljivu štetu za vaspitanje mladih generacija“, dodaje se u čestitki.
Kalabuhov ističe da se danas, sa velikim žaljenjem može konstatovati, da neki od njihovih nekadašnjih saveznika daju sve od sebe kako bi prepisali istorijske činjenice, prikazali sebe u boljem svetlu, kako bi omalovažili ogromnu i neospornu ulogu Sovjetskog saveza u porazu fašizma.
„Širom Evrope se uništavaju spomenici sovjetskim vojnicima oslobodiocima, a iz udžbenika istorije nestaju čitavapoglavlja posvećena Drugom svetskom ratu. Bez obzira na sva neslaganja u međunarodnim odnosima,Rusija se uvek zalagala za kreiranje sistema jednake i nedeljive bezbednosti. Više puta je predlagala zapadnim zemljama dogovore o garancijama bezbednosti“, istakaoje Kalabuhov.
Ali, kako je dodao Kalabuhov, nisu ih čuli.
„Prosto nisu hteli da čuju šta je sada apsolutno jasno, jer su se spremali da nanesu novi udar na Donbas, da izvrše invaziju na naše istorijske teritorije uključujući Krim. Do čega je to dovelo već je postalo očigledno. Oni koji zaboravljaju prošlost osuđeni su na ponavljanje istih grešaka. Pothranjivanje neonacističkog i monstuoznog režima u Kijevu nije ništa drugo nego rezultat loše naučene lekcije. Međutim, današnji praznik je tu kao bi podsetio Zapad kako se završila nacistička priča te daleke 1945.godine. Na isti način će se završiti i ovaj put. U to nema nikakve sumnje“, rekao je Kalabuhov.
On je podsetio da Rusija radi na izgradnji pravednog svetskog poretka, ravnopravnog i poštenog.
„Ne prihvatamo pokušaje kolektivnog Zapada da nametne svetu obnovljeno izdanje kolonijalizma. U suštini mi vodimo oslobodilačku borbu. Ovo nije nimalo lako. Neprijatelji se svim snagama trude da nas unište. Da Rusija bude totalno zabranjena. Ali u praksi, Rusija bez obzira na bezbrojne takozvane sankcije i dalje se razvija dok Zapad tone u krizi i beznađu. Zbog toga gube sposobnost da razmišljaju, zaboravljajući pouke Drugog svetskog rata, tradicije savezništva u borbi protiv nacizma. Ali pobeda će biti naša“, poručio je ruski ambasador.
Povodom ovog velikog praznika, Kalabuhov se zahvalio srpskom narodu.
„Zahvaljujemo se srpskom narodu koji danas kao pre 78 godina ostaje uz nas za očuvanje istorijskog pamćenja i svim snagama se protivi falsifikovanju istorije. Visoko cenimo to kako se ovde poštuju i neguju tradicije antifašizma. Ovo je izuzetna čast i radost, imati tako iskrenog pouzdanog partnera i prijatelja kakvog Rusija ima u vama. Dragi moji, od srca svima vama čestitam današnji praznik. Srećan Dan pobede“, poručio je Kalabuhov, prenosi RTRS.
Pogledajte i govor ruskog predsednika Vladimira Putina na Paradi pobede u Moskvi sa prevodom na srpski:
Aleksandar Bocan Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
RUSIJA
Bocan-Harčenko: Srbi i Rusi su se zajedno borili za slobodu i zajedno izvojevali pobedu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala