- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bocan-Harčenko: Srbi i Rusi su se zajedno borili za slobodu i zajedno izvojevali pobedu

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
Danas Rusija i Srbija zajedno obeležavaju sveti praznik – Dan pobede, kaže ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
U autorskom tekstu za "Politiku", Bocan-Harčenko navodi da je bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke 9. maja 1945. za narod označila i kraj velikog otadžbinskog rata, koji je odneo 27 miliona ljudi, te da u Rusiji nema porodice koju ova strašna tragedija nije zadesila.
"Na današnji dan slavimo apsolutnu pobedu nad verolomnim i okrutnim neprijateljem i njegovom čovekomrzilačkom ideologijom, slavimo trijumf dobra nad smrću. Klanjamo se bezgraničnom junaštvu i samopožrtvovanosti generacije naših očeva i dedova, koji su, stojeći rame uz rame na prvim borbenim linijama, u partizanskom podzemlju i u pozadini, po cenu najvećih žrtava, nenadoknadivih gubitaka i neizmernih stradanja spasili svoju otadžbinu, oslobodili Evropu, odredili ishod najkrvavijeg svetskog rata", kaže ruski ambasador.
Bocan-Harčenko dodaje da tugujemo za onima koji se nisu vratili sa ratišta i kojima nije bilo suđeno da dočekaju pobedu, ali i da se sa zahvalnošću sećamo onih koji su, prošavši kroz strahote rata, obnovili na zgarištima miran život.
"U našim srcima sećanje na veliku pobedu ne bledi – godine samo ističu njen neprolazni značaj, njenu grandioznu moralnu visinu. Istovremeno, poslednjih decenija svedoci smo toga kako u nizu zemalja uzima maha cinična kampanja revizije istorije i rezultata Drugog svetskog rata , koji su jasno i nedvosmisleno utvrđeni odlukama Međunarodnog vojnog suda u Nirnbergu", kaže Bocan-Harčenko.
Napominje da se pokušava omalovažiti odlučujući doprinos SSSR-a porazu nacizma i stvaranju moderne arhitekture međunarodnih odnosa, čiji su centar Ujedinjene nacije.
"Povećava se pritisak na samu svetsku organizaciju i druge inkluzivne multilateralne institucije, veštački se smanjuje njihova uloga u usaglašavanju međudržavnih pristupa, uništava se kultura dijaloga i kompromisa. Uska grupa zapadnih zemalja, opsednuta sopstvenom tobožnjom isključivošću, vođena pretenzijama na svetsku dominaciju, nastoji da proizvoljno tumači međunarodno pravo, da ga zameni nekom vrstom konjunkturnog 'poretka zasnovanog na pravilima'", ukazuje Bocan-Harčenko.
Ruski ambasador napominje da se pod maskom "učesnika nacionalo-oslobodilačkih pokreta" veličaju pomagači nacista, koji su po svojoj surovosti često nadmašivali Hitlerove dželate.
"Moram priznati da takvih primera ima i na Balkanu U Prištini se čuju pozivi da se 'očuva zaostavština' albanskog kolaboracioniste Džafera Deve, jednog od organizatora SS divizije 'Skenderbeg'. Pojedini hrvatski političari i javne ličnosti ne kriju simpatije prema vođi maroionetske NDH Anti Paveliću ili zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu, koji se ukaljao vezama sa ustašama", napominje ruski ambasador.
On dodaje da je na glorifikaciju nacizma, brisanje istorijskog sećanja na borbu sovjetskog naroda protiv agresije Vermahta 1941-1945, podsticanje radikalnih desničarskih raspoloženja u društvu usmerena je državna politika aktuelnih kijevskih vlasti.
"Neonacistički stavovi su čvrsto ukorenjeni u redovima ukrajinskih oružanih formacija, koje već devet godina ratuju protiv civila u Donbasu, svakodnevno podvrgavajući avrvarskomgranatiranju kuća, vrtića, škola i bolnica", kaže Bocan-Harčenko.
Ukazuje na to da u "ratu do poslednjeg Ukrajinca" Zapad za Kijev obavlja ulogu štaba, kao snabdevača obaveštajnim podacima i najsavremenijim smrtonosnim oružjem: ceo vojnoindustrijski konglomerat NATO-a i EU deluje sa jedinom svrhom, kako bi pokušao da oslabi i slomi Rusiju, te da elite zapadnih zemalja to više ne kriju.

Ruski vojnici se bore za budućnost čitavog čovečanstva

"Protiv neonacističkih zločinaca, za mirno nebo nad svojom otadžbinom i njenu bezbednost, za budućnost čitavog čovečanstva vode pravednu bitku ruski vojnici i oficiri, dobrovoljci Donbasa – naslednici slavne vojne tradicije naše zemlje", navodi Bocan-Harčenko.
Prema rečima ruskog ambasadora, u sklopu nepovratnih promena koje se dešavaju u svetu, formiranje istinski policentričnog svetskog poretka, prestrojavanje globalne privrede na osnovu načela pravde i ravnoteže interesa, jačanje strateškog partnerstva Moskve i Beograda dobija sve veći značaj.
"Samo takva - prijateljska i ravnopravna - saradnja, koja se temelji na poverenju, poštovanju i međusobnom uvažavanju interesa, obezbeđuje uslove za miran, skladan razvoj čitavog čovečanstva u njegovoj civilizacijskoj raznolikosti, omogućava da sačuvamo suverenitet i nezavisnost koje nam je zaveštala generacija pobednika", poručuje Bocan-Harčenko.
On ističe da Dan pobede ostaje čvrsta spona u odnosima između Rusije i Srbije, simbol nepokolebljivosti duhovnog i istorijskog jedinstva naših bratskih zemlja.
"Naši narodi su se zajedno borili za slobodu, zajedno odoleli nacističkom agresoru i zajedno izvojevali pobedu", napominje ruski ambasador.
Bocan-Harčenko dodaje da će ceremonije biti održane u Beogradu i drugim srpskim gradovima, te da iskreno zahvaljuje rukovodstvu Srbije, opštinskim vlastima, veteranskim organizacijama, društvima srpsko-ruskog prijateljstva, udruženjima sunarodnika, medijima i široj javnosti na nepromenljivoj pažnji koju posvećuju ovim događajima.
"Neka nas ovaj Dan pobede još jednom podseti na potrebu mirne koegzistencije i solidarnosti među narodima zarad opšteg mira, prosperiteta i blagostanja. Obavezno ćemo dati sve od sebe da to postane stvarnost", poručio je Bocan-Harčenko.
Gledajte Paradu pobede na Crvenom trgu:
Vojna parada na Dan pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
MULTIMEDIJA
Parada pobede na Crvenom trgu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala